Inforádió

Meghallgatom Élő adás

HM: a honvédkórház átszervezése nem érinti az ellátási kötelezettségeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) átszervezése nem érinti az ellátási kötelezettségeket, de hatékonyabb és gazdaságosabb működtetést tesz lehetővé - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére azt közölte, jövő márciusig tizenkettőről nyolcra csökkentik a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ telephelyeinek számát.

A HM ennek kapcsán azt írta: "a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ jogelődjét, a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központot 2010-ben komoly költségvetési hiánnyal adta át az akkor leköszönt szocialista kormányzat". Az elmúlt négy évben a megörökölt adósságot úgy kellett lefaragni, hogy az ellátásban ne érje hátrány a betegeket, valamint jusson forrás a kórház fejlesztéseire is. Ennek a folyamatnak a része a kórház infrastruktúrájának racionalizálása, az egészségügyi szolgáltatások külső telephelyeiről a kórház központi területére való áthelyezése - hangsúlyozta a tárca.

Mint közölték: a racionalizálás során a Budaörsi úti Petőfi-laktanyából több intézet és osztály beköltözött a Róbert Károly körúti és a Podmaniczky utcai telephelyre. A katonai alkalmasság-vizsgálatok helyszíne Budapestről Kecskemétre, a Szilágyi Erzsébet fasorban lévő intézet a központ székhelyére került. "A magas fenntartási költségű Verőcei Betegotthon ellátását a Szanatórium utcai telephelyre helyezték át. A következő fél évben a Gyáli úti épületből való kiköltözés következik. Annak osztályai szintén a központi telephelyen kapnak épületrészt" - írta a HM.