eur:
388.58
usd:
361.43
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Kész devizát biztosítani a pénzintézeteknek a nemzeti bank a devizahiteles elszámoláshoz - nap hírei

Az árvíz elleni védekezést, a bankok elszámoltatását és a rezsicsökkentést nevezte az elmúlt időszak legnagyobb sikerének kormányfő. Az orosz és az ukrán államfő szerint általában betartják a kelet-ukrajnai tűzszünetet a szemben álló felek.

Az árvíz elleni védekezést, a bankok elszámoltatását és a rezsicsökkentést nevezte az elmúlt időszak legnagyobb sikerének a miniszterelnök. Orbán Viktor a 13. kötcsei polgári piknik előtt az M1 Híradónak hangsúlyozta: nagy jelentősége van az önkormányzati választásnak, mert a magyar társadalmi, gazdasági és politikai rendszer nem tud működni helyhatóságok nélkül. A kormányfő kulcskérdésnek tartja, hogy a megválasztott önkormányzati vezetők a városokban, falvakban élő emberek érdekében zökkenőmentesen tudjanak dolgozni a kormányzattal.

Kiemelten fontosnak tartja a nemzetpolitika új irányának megfogalmazását a területért felelős államtitkár. Potápi Árpád az ausztriai Felsőpulyán rendezett szórvány-magyar konferencián a feladatok között említette a támogatáspolitika egyszerűsítését és a pályázati rendszer átalakítását. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a találkozón elhangzott felvetéseket beillesztik a stratégiai munkába.

A nemzeti bank alelnöke szerint a devizahiteles elszámolásnál mintegy 3 milliárd eurós devizaigény jelenhet meg a bankoknál. Balog Ádám a nyíregyházi közgazdász vándorgyűlésen elmondta: a jegybank kész devizát biztosítani a pénzintézeteknek; az intézkedést már előkészítették. Hozzátette: a nemzeti banknak akkor lesz szerepe ebben a folyamatban, amikor az országgyűlés lezárja a kamat- és árfolyamrés ügyét, és kimondja, hogyan kell elszámolni az ügyfelek felé. Az alelnök szerint amennyiben a forintosításról születik döntés, az MNB-nek szabályoznia kell a deviza felhasználását, hogy az átváltás akár már az idén megtörténjen.

Eredményesnek nevezte a központi költségvetés elmúlt három évben zajlott konszolidációját az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán azt mondta: 2010 és 2013 között teljesültek az alaptörvényben megfogalmazott adósságcsökkentési követelmények és a költségvetési törvényekben kijelölt célok. Az ÁSZ elnöke ugyanakkor a konszolidációt veszélyeztető kockázatok között említette, hogy az uniós támogatások felhasználásának egyenlőtlen eloszlása miatt 2016-ban sokkal kevesebb pénz kerülhet felhasználásra. Emellett kockázatot jelenthet az egészségügyi szakellátási illetve a közoktatási feladatok állami szervezésbe kerülése.

A biztonság megteremtését és az egész város egészséges fejlődésének segítését tartaná feladatának főpolgármesterként Falus Ferenc, miközben garantálná az átláthatóságot és a közélet tisztaságát. Az Együtt-PM, az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje a DK rendezvényén azt ígérte, hogy ha főpolgármester lesz, visszaszorítja a luxusberuházásokat, és a lakosság érdekeit szolgáló építkezéseket részesíti előnyben. A jelenlegi főpolgármester finanszírozhatatlannak tartja Falus Ferenc választási programját. Tarlós István közleményében azt írta: a baloldali jelölt programja olyan elemeket is tartalmaz, amelyeket a mostani városvezetés folyamatban levő munkáiból emeltek át.

Közérdekű adatigényléssel fordul a Magyar Nemzeti Bankhoz az LMP a jegybank a közelmúltban történt irodaház-vásárlás ügyében. Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője kijelentette: azt szeretné elérni, hogy pontosan kiderüljön, kik jutottak közpénzhez, illetve fizetnek-e ezután közterheket Magyarországon.

Az orosz és az ukrán államfő szerint általában betartják a pénteken életbe lépett kelet-ukrajnai tűzszünetet a szemben álló felek, de további lépések kellenek a tartósabb fegyvernyugváshoz. Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko telefonos egyeztetésekor szükségesnek nevezte az EBESZ bevonását a helyzet megfigyelésébe, illetve együttműködést sürgetett azért, hogy az ukrán és a nemzetközi humanitárius segélyek a helyszínre juthassanak. Előzőleg a tűzszünet megsértésével vádolták egymást a kijevi hatóságok és az oroszbarát szakadárok. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szerint csaknem 30 lövést adtak le az ukrán erőkre, a lázadók ugyanakkor azt állították, hogy a hadsereg lőtte Donyeck külvárosát.

Svéd film nyerte el a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 71. velencei filmfesztiválon. A léten merengő, faágon ülő galamb című filmet Roy Andersson rendezte. A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt az orosz Andrej Koncsalovszkij vehette át A postás fehér éjszakái című drámájáért. A legjobb színésznek illetve színésznőnek járó elismerést az amerikai Adam Driver és az olasz Alba Rohrwacher kapta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×