eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ombudsman: jogtalan a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs díja

Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését az, hogy a környezetvédelmi felügyelőségeken jogszabályi felhatalmazás nélkül vezettek be konzultációs díjat. Szabó Máté a közigazgatási és igazságügyi miniszter és a vidékfejlesztési miniszter intézkedését kérte - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A tájékoztatás szerint többen is az alapjogi biztoshoz fordultak amiatt, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs szolgáltatása fizetőssé vált. Az ügyfelek nehezményezték, hogy az igazgatási szolgáltatási díjak mellett a hatóságtól korábban ingyen kapott tanácsokért is fizetniük kell - írták.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy a konzultációs szolgáltatás bevezetése nem jogszabályi felhatalmazás alapján történt, így előtte számos koncepcionális kérdést nem tisztáztak. Ez eredményezhette, hogy a panaszosok szerint a konzultáció a hatósággal való párbeszéd ellehetetlenítéséhez, az eljárások elhúzódásához, a hatósági munka színvonalának csökkenéséhez és az ügyfelek anyagi terheinek növekedéséhez vezetett.

Az ombudsman kiemelte, hogy az erre vonatkozó jogszabály előírja a hatósági eljárásban a tájékoztatási és együttműködési kötelezettséget az ügyféllel. Kifogásolta egyrészt, hogy a szolgáltatás bevezetése jogi szabályozás hiányában nem kiszámítható, másrészt, hogy anyagi érdekeltsége miatt a hatósággal szemben felmerülhet a gyanú, hogy a konzultáció igénybevételét szorgalmazza az ügyfelek körében. Szabó Máté továbbá arra figyelmeztetett: a konzultáció semmiképp sem történhet a hatósági munka rovására.

Az ombudsmani jelentés kivonatában mindennek értelmében az áll, hogy a konzultációs szolgáltatás és az érte szedett díj jelenlegi formájában egyaránt sérti a tisztességes eljáráshoz való jog feltétlen érvényesülését és a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményét.

Az alapjogi biztos felkérte a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel együttműködve, a hatósági eljárásra vonatkozó alapelvek tükrében vizsgálja meg a felügyelőségeken bevezetett konzultációs szolgáltatás tartalmát, és ha szükséges, kezdeményezze a konzultációs eljárás szabályainak rendeleti szintű rögzítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×