eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben - a nap hírei

Az Élet Menete megemlékezéseit sértő rendezvények betiltására utasította a kormányfő a belügyminisztert. Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. Támogatja a jegybank növekedési hitelprogramját a Nemzeti Bankkal első körben egyeztető 8 nagybank. A nap legfontosabb hírei április 8-án.

Utasította a kormányfő a belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen a felvonulók emberi méltóságát sértő rendezvényeket tartani. Orbán Viktor ezt a parlamentben a szocialista Steiner Pál felszólalására reagálva jelentette be. Az ellenzéki politikus arra a motoros demonstrációra utalt, amelyet az Élet menete napjára, április 21-re hirdettek meg Budapest belvárosába, a Dohány utcai zsinagóga érintésével, és amely ellen mások mellett Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, valamint az Élet Menete Alapítvány is tiltakozott. A Belügyminisztérium közleményében úgy fogalmaz: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének felvonulását.

A romák sikeres felzárkózásának és valós integrációjának fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök a nemzetközi romanap alkalmából kiadott ünnepi üzenetében. Áder János szerint bátorítani kell a legnehezebb körülmények között élőket, hogy megértsék: a boldogulás legelső feltétele a tanulás, a gyermekek iskoláztatása. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Főváros Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta: meg kell találni a párbeszéd, az együttműködés útját nemcsak a többségi társadalommal, hanem a roma közösség tagjainak saját magukkal is.

Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlament által elfogadott törvény értelmében a számlákra az év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a zárószavazás előtt közölte: a döntés az egyéniszámla-vezetés elindításának az első lépése, ugyanis az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is.

Elfogadta a parlament a választási eljárási törvény módosításait. A jogszabályt korábban - az államfő beadványa után - több ponton alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. A módosítások alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők előzetes feliratkozás nélkül vehetnek részt a választásokon, míg a külföldön élő magyar állampolgárok a Nemzeti Választási Irodánál kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. Megszűnik a kampánycsend és a közvélemény-kutatási adatok közzétételének tilalma a voksolás napján, illetve az azt megelőző napokban.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a parlamenti szavazással véglegesnek tekinthető a választási eljárásról szóló törvény. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a új jogszabály alapján a pártok megkezdhetik a felkészülést a választásokra. A politikus a kampányköltségek lefaragásával indokolta, hogy a törvény csak a közszolgálati médiumokban engedélyezi választási hirdetések közzétételét.

A félreértések és tévedések tisztázására kérte személyes meghallgatását az Alkotmánybíróságtól az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tündét a bírósági ügyek áthelyezését kifogásoló alkotmányjogi panaszok miatt keresete meg a testület.

Támogatja a jegybank növekedési hitelprogramját a Nemzeti Bank vezetésével első körben egyeztető 8 magyarországi nagybank vezetője. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, a hazai bankrendszer érdekelt a növekedés beindulásában. Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, tisztázni kell a részleteket, amelyekről várhatóan egy hónapig egyeztetnek. Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy június elsején elindítják a Növekedési Hitelprogramot, olcsó hitellel látják el a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy élénkítsék a beruházásokat és megszabaduljanak a devizahiteleiktől.

Február végéig a devizahitelesek 31 százaléka lépett be az árfolyamgátrendszerbe - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A tájékoztatás szerint a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya 1.152 milliárd forint volt, ami a teljes devizakölcsön-állomány 37 százaléka. A gyűjtőszámla-hitelek összege február végén meghaladta az 5 milliárd forintot. Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de legkésőbb 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak.

Elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök. A 87 éves politikust szélütés érte. A Vasladyként is emlegetett konzervatív politikus 1979-től 11 éven át volt Nagy-Britannia kormányfője, az ország első és mindmáig egyetlen női miniszterelnöke. Õ volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×