eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin

Mit várnak a köznevelési szakértőktől?

Nem mindegyik köznevelési szakértő minősíti majd a pedagógusok munkáját - mondta a köznevelési államtitkár. Hoffmann Rózsa hozzátette: lesznek olyanok, akik a személyes kapcsolattartás, tanácsadás vagy az ellenőrzés végett keresik fel az iskolákat.

Hetek óta lehet jelentkezni köznevelési szakértőnek. Õk az iskolákban, óvodákban, kollégiumokban zajló szakmai munkát ellenőrizik. Ilyen rendszer Európa számos országában működik. A magyar köznevelés rendszerében is volt de ezt korábban megszüntették. Most a 800 meghirdetett helyre ötezren jelentkeztek. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a szakértőknek naprakésznek kell lenniük a jogszabályok, a didaktika, a pedagógiai módszertan területén egyaránt, nem mindegyikük értékeli majd azonban a pedagógiai munkát.

A szaktanácsadók, tantárgygondozók a pedagógusok munkáját segítik tanácsokkal, például azzal, hogy a Nemzeti alaptanterv vagy a kerettantervek egyik vagy másik új elemét hogyan érdemes tanítani. A szakértők második körébe a tanfelügyelők tartoznak, akik az ellenőrző munkát végzik majd, országosan egységes szempontrendszer alapján. A cél a jó gyakorlatok feltárása, erősítése, és nem az, hogy szelektáljanak a pedagógusok között - fejtette ki.

A minősítő szakértők vállán azonban nagy lesz a felelősség, a szakvéleményük döntő lesz abban, hogy a pedagógus magasabb bérkategóriába lépjen a munkája alapján. A bértáblán persze lejjebb is lehet kerülni, ha valakinek az alkalmatlanságát nemcsak a szakértő, hanem a háromfős szakmai testület is megállapítja. Végső esetben a pedagógust el is bocsáthatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×