eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már idén megváltozhat az egészségügyben működő kamarák vezetősége

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága az ágazatban működő kamarák tisztségviselőit érintő módosító indítványt nyújtott be, amely értelmében már idén október végéig újra kellene választani a köztestületi tisztségviselőket.

Kovács József, a bizottság fideszes elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez kapcsolódó módosítóként benyújtott indítvány az egészségügyben működő mindhárom, az orvosi, a gyógyszerészi, valamint a szakdolgozói kamara vezetőségét egyaránt érinti.

Mint kiemelte: a tapasztalatok szerint a köztestületi választásokon eddig alacsony volt a részvétel, ezért rugalmasabb választási rendszerek bevezetését szorgalmazzák az arányos képviselet biztosítása érdekében. A javaslat rögzíti továbbá a választások alapvető dokumentációs követelményeit, a kamarai vezetésben szigorúbb rotációs szabályokat vezetnek be, továbbá előírja a kamarai gazdálkodás átláthatóságát. Ezen felül kimondja, hogy politikai szereplők nem tölthetnek be kamarai tisztségviselői posztot.

A javaslat értelmében 2012. október 31-ig új kamarai választásokat kell tartani a köztestületeknél. Nem indulhatnak viszont kamarai tisztségért azok, akik már két ciklust betöltöttek. Az ilyen tisztségviselők megbízatása legkésőbb október végén mindenképpen, eredménytelen választás esetén is megszűnik.

A három egészségügyi köztestület egyaránt üdvözölte, amikor tavaly visszaállították a kötelező kamarai tagságot. Az új kamarai törvény értelmében a kamarákban tisztújító kongresszusokat tartottak. A Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara élén a korábbi elnök Balogh Zoltán maradt, míg a Magyar Gyógyszerészi Kamara új elnöke, a korábbi alelnök Hankó Zoltán lett. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki posztjáért újraindult Éger István, miután az új kamarai törvény életbelépése a korábbi ciklusokat "lenullázta". A MOK decemberi választását többen kifogásoltak, néhányan Réthelyi Miklós, akkori erőforrás-miniszternél panaszt is tettek. Mindezektől függetlenül a MOK elnöke azóta is Éger István. Kovács József azt mondta: a módosítójavaslatot az egészségügyi bizottság tagjai közösen nyújtották be.

A jobbikos politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyanakkor arról beszélt: a Jobbik bízik benne, hogy az egészségügyi kormányzat megváltoztatja véleményét és "nem nyit újabb frontot" az egészségügyi dolgozói kamarák tisztségviselőinek megválasztásával kapcsolatban.

Gyenes Géza hozzátette: ez a lex Éger néven is emlegetett szabályozás mások mellett Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jelenlegi elnökének leváltásához vezetne. A Jobbik szerint rossz politikai döntés az egészségügyi kormányzat részéről "egy újabb frontot nyitni" az egészségügyi dolgozók érdekképviseleteivel szemben, ezért remélik, hogy a kormánytöbbség eláll ettől a módosítástól. Amennyiben mégsem, úgy a Jobbik határozottan tiltakozni fog a módosítás ellen - mondta Gyenes Géza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×