eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Átvette hivatalát Schmitt Pál köztársasági elnök - a nap hírösszefoglalója

Átvette hivatalát a távozó államfőtől Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök. A tavalyinál átlagosan 4-5 százalékkal drágábbak az idén a tankönyvek. Augusztus közepén leállítja gabonaexportját Oroszország.

A Sándor-palotában átvette hivatalát Sólyom László távozó államfőtől a tisztséget péntektől betöltő Schmitt Pál. A leköszönő köztársasági elnök azt mondta: támogatja és figyelemmel kíséri majd az új államfő tevékenységét. Sólyom László úgy fogalmazott: mindig Schmitt Pál mellett áll majd, amikor a lelkiismeretét ébreszteni, vagy erősíteni kell. Az új köztársasági elnök azt mondta: fennkölt pillanat átvenni a nemzet képviseletét és a demokrácia őrzését. Schmitt Pál külön elismeréssel szólt elődje környezetvédelemért és a nemzet egyesítéséért tett erőfeszítéseiről.

Nem vesz részt az új államfő pénteki, beiktatási ceremóniáján az MSZP és az LMP. A Jobbik képviselteti magát az eseményen. A szocialisták és a Lehet Más a Politika azt kifogásolja, hogy az ellenzéki vendégeket mindössze 24 órával a ceremónia előtt hívták meg. Az MSZP úgy véli: az ellenzékiek csak azért kerültek fel a vendéglistára, mert hiányukra a sajtó képviselői felhívták a figyelmet. A szocialisták magasnak tartják az ünnepség költségeit is.

Mintegy 40 méterről lőttek rá az Alsóörsön szerda hajnalban megölt rendőrre és az igazoltatásra megállított autóra. A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője elmondta: átvették a nyomozás irányítását a rendőrségtől. Lőrincz Edina ezt azzal indokolta, hogy az egyik áldozat egy szolgálatban lévő rendőr volt. A helyettes szóvivő megerősítette, hogy a bűncselekmény miatt keresett autó mellett holtan talált férfi öngyilkos lett. A Veszprém megyei Alsóörsön egy 29 éves rendőr főtörzsőrmestert és egy 21 éves főiskolás fiút lőttek le, aki a megállított autóban ült. Egy másik utast súlyos állapotban vittek kórházba.

Az év első 7 hónapjában 997 és fél milliárd forint volt az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya; ez az éves előirányzat 114,6 százaléka. A központi költségvetés dificitje az egész évre tervezett hiány 121,1 százalékát teszi ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az államháztartás júliusban - önkormányzatok nélkül - 36,1 milliárd forintos többlettel zárt. Az egyenleget a költségvetési szervezeteknél tapasztalt bevétel növekedés és kiadás csökkenés javította.

Idén is a középiskolák 9. évfolyamán lesznek a legdrágábbak a tankönyvek. A Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója az InfoRádióban elmondta: ezen az évfolyamon akár 35-40 ezer forintot is fizetni kell a négy évfolyamos kiadványok és nyelvtankönyvek miatt. Menyhártné Hámori Andrea arról is beszélt, hogy az idén 4-5 százalékkal kerülnek többe a tankönyvek, mint tavaly. Ez átlagosan 20 ezer forintos költséget jelent a diákoknak és szüleiknek.

A fiatal orvosjelöltek 85 százaléka Magyarországon pályázott állásra a rezidensrendelet módosításának köszönhetően - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára. Cserháti Péter az InfoRádióban azt mondta: az elmúlt évhez képest mintegy 250-nel több fiatal szakorvosjelölt állhat az idén munkába.

Hatos Pált nevezte ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter a Balassi Bálint Intézet főigazgatójává. A megbízatás augusztus 1-jétől hatályos. Az új intézményvezető készítette korábban az intézet szervezeti és finanszírozási állapotáról szóló jelentést. Hatos Pál elmondta: szeptember 15-éig átvilágítják az intézet gazdálkodását, október végéig pedig elkészül a javaslat a külföldi magyar intézetek hatékonyabb működtetésére is.

Az ütemtervnek megfelelően, októberben megkaphatja a 110 milliárd dolláros nemzetközi pénzügyi támogatás következő részletét Görögország, miután a megszorító programban szereplő valamennyi vállalását teljesítette. Ezt az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap Frankfurtban kiadott közös közleménye tartalmazza.

Augusztus 15-től december végéig leállítja a gabonafélék exportját Oroszország - jelentette be a kormányfő szóvivője. Dmitrij Peszkov azután beszélt erről, hogy tegnap Vlagyimir Putyin azt mondta: a nagy hőség és az aszály miatt célszerű lenne felfüggeszteni a kivitelt. Az orosz export leállításának hírére új csúcsra emelkedett a búza ára a nemzetközi piacokon. A párizsi gabonatőzsdén több mint 10 százalékkal, tonnánként 233 euróra drágult a malmi búza.

Brüsszel belvárosában a villamosok kivételével minden jármű maximális megengedett sebessége 30 kilométer/óra lesz szeptember 16-tól. Ezzel Európa legnagyobb olyan zónáját hozzák létre, ahol radikálisan korlátozzák a sebességet. A cél Brüsszel közlekedésének biztonságosabbá tétele.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×