eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

HVG: Négy éve figyelmeztették Demszkyt, hogy a BKV-nál csalnak, sikkasztanak

Már 2006-ban jelezte a BKV egyik belső ellenőre Demszky Gábornak, hogy a tömegközlekedési vállalatnál "lopnak, csalnak, sikkasztanak, fiktív számlákat" fogadnak be. A főpolgármester nem hallgatta meg a revizort és a hivatal nem is foglalkozott az üggyel, amit utólag azzal magyaráznak, hogy levelében az ellenőr "nem írt konkrétumokat" - írta szerdán a HVG online. Demszky Gábor ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: Vajda Pál és Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettesek vizsgálták a BKV-val kapcsolatban érkezett revizori leveleket, és azt állapították meg, hogy az azokban foglaltak teljesen megalapozatlanok.

IA BKV egyik belső ellenőre 2006 őszén levelet írt Demszky Gábornak, azt állítva, hogy a BKV-nál különféle bűncselekményeket követnek el. A hvg.hu birtokába került levélből kiderül, hogy a belső ellenőr 2006 szeptemberében személyes meghallgatást is kért az ügyben Demszkytől, ám akkor a főpolgármester titkára az alpolgármesterhez, Vajda Pálhoz irányította őt. Az ellenőrt azonban Vajda sem volt hajlandó személyesen fogadni, arra hivatkozva, hogy az ügyben nem kompetens. Telefonon mindössze annyit mondott neki: ha bűncselekmények nyomaira bukkant, tegyen feljelentést.

Az ellenőr ezt követően döntött úgy, hogy levelet ír Demszkynek. "Munkatársának (személyi titkárának) elmondtam, hogy a társaságunknál folyó lopások, csalások, sikkasztások, fiktív számlabefogadás és ebből következően ÁFA, SZJA, TB csalás folyik már évek óta" - írta a főpolgármesternek. Közölte: számításai szerint évente több milliárd forintot törvénytelenül, esetenként fiktív számlák alapján fizet ki a BKV. Igaz, konkrétumokat nem említett.

Utólag éppen a konkrétumok hiányával indokolta a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája a hvg.hu-nak azt, hogy a főpolgármester nem foglalkozott az üggyel. Nem is válaszolt a revizornak és nem is fogadta személyesen, így lényegében esélyt sem adott rá, hogy az ellenőr elé tárja esetleges bizonyítékait.

A revizor levelét a hivatal a közlekedési ügyosztályért felelős aljegyzőre szignálta, amit utólag azzal indokolnak, hogy ekkor még nem volt új városüzemeltetési főpolgármester-helyettesük. "A hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó. Mivel a levélnek sem közlekedésszakmai relevanciája nem volt, sem konkrét bejelentést nem tartalmazott, további intézkedés nem követte" - közölte a sajtóiroda a hvg.hu-val.

Csakhogy a belső ellenőr a Demszkynek írt levelében világosan leírta, hogy munkaügyi konfliktusa van a felettesével (emiatt fegyelmi eljárás is indult ellene), ami szerinte éppen azzal függ össze, hogy revizorként átlátja a vállalat "gazdasági, pénzügyi vonalait".

Az ellenőr - aki nem sokkal ezután az utcára került és pert indított a BKV ellen - később e-maileket írt Demszky Gábornak, hogy válaszoljon érdemben a levelére. Ezen kívül azt is kérte, hogy a hivatal adja meg korábbi levelének iktatószámát, mivel azt a folyamatban lévő bírósági eljárásban fel kívánja használni. Demszkynek írt e-mailjére már Hagyó Miklós válaszolt 2007 decemberében, aki kifejtette: a revizor által felvetett problémák "alapvetően munkaügyi természetűek" és a hivatalt közvetlenül nem érintik, ezért nem is kívánnak vele foglalkozni. Egyúttal közölte, panasza a BKV felügyelőbizottságára tartozik, ezért azt megküldte a testület elnökének.

A revizor ekkor Szabó Mátéhoz, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosához fordult, aki szintén érdeklődött a hivatalnál az ügyben. Szabónak ugyancsak Hagyó Miklós válaszolt 2008 áprilisában. A szocialista főpolgármester-helyettes az ombudsmannak lényegében megismételte azt, amire most a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája is hivatkozik: azért nem foglalkoznak az üggyel, mert a revizor nem írt konkrétumokat és egy munkahelyi konfliktusról van szó. Sőt, jelezte: addig nem is akarnak foglalkozni az üggyel, amíg a BKV és az egykori dolgozója között zajló per le nem zárul.

Hagyó egy szóval sem említette ugyanakkor az ombudsmannak, hogy a revizor panaszának kivizsgálására kérte volna a felügyelőbizottság elnökét. Úgy tudjuk egyébként, az fb elnöke később telefonon arról tájékoztatta a panaszos ellenőrt, hogy a testületnek "nincs elég apparátusa" az ügy kivizsgálására.

A revizor és a hivatal között folyó levelezésekből egyébként az is kiderül, hogy a "munkaügyi konfliktussal" 2005-ben Aba Botond akkori vezérigazgató is foglalkozott. Demszkynek írt, 2006-os levelében a belső ellenőr azt állította: Aba nem engedte, hogy "állításaimat a találkozásunkkor nálam lévő bizonyítékokkal alátámasszam". Hogy ez valóban így volt-e vagy sem, nem tudni. De tény, hogy a vezérigazgató 2005-ben a revizornak azt írta: felettesével több alkalommal is egyeztetett és mivel a "kialakult kép nem egyértelmű", ezért azt szeretné, ha az ellenőrt a vállalaton belül áthelyeznék.

Noha a revizor Demszky Gábornak írt levele tényleg nem tartalmaz konkrétumokat, érthetetlen, hogy az ellenőr ügyét miért nem vizsgálta komolyabban a hivatal. De a levél egyben arra is rávilágít, hogy ha konkrétumok nélkül ugyan, de a főpolgármester már négy éve értesült arról, mi folyik a BKV-nál. A levelet ugyanis nem az "utcáról" írta valaki, hanem a Belső Ellenőrzési és Biztonsági Főosztálytól egy dolgozó, akinek vélhetően rálátása volt az eseményekre. Ráadásul az élet utólag mégiscsak őt igazolta.

Demszky: Vajda Pál és Hagyó Miklós vizsgálta a revizor leveleit

Vajda Pál és Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettesek vizsgálták a BKV-val kapcsolatban érkezett revizori leveleket, és azt állapították meg, hogy az azokban foglaltak teljesen megalapozatlanok - mondta Demszky Gábor (SZDSZ) szerdán az MTI-nek.

A főpolgármester közölte: miután megjelent a cikk, utánanéztek annak, hogy mi is volt ez az ügy. Mint mondta, írt neki valaki, s ő az ügyet - mivel az a cégfelügyelet körébe tartozott - kiszignálta Vajda Pálra azzal, hogy vizsgálja ki. A később érkezett, újabb levelet pedig Hagyó Miklósra szignálta ki, aki akkor a helyettese volt.

Hozzátette: a vizsgálatok azt állapították meg, hogy "tökéletesen megalapozatlanok" voltak a levélben foglaltak, amelyeknek "semmi, de semmi közük nincs a jelenlegi ügyhöz".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×