eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Március közepe előtt nem lesz döntés a gázáremelésről - a nap hírei

Horváth Csabát választotta főpolgármester-jelöltnek az MSZP budapesti küldöttértekezlete. Az euró elleni spekulációba kezdett több vezető fedezeti alap - a nap legfontosabb hírei.

Nincs döntés gázáremelésről - mondta a kormányszóvivő. Szollár Domokos hozzátette: a szolgáltatók ajánlatairól március közepén-végén dönt a Magyar Energia Hivatal, addig minden híresztelés találgatás. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint a várható újabb gázáremelés is azt mutatja, hogy a kormány alkalmatlan az ország vezetésére. Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a piaci változások alapján maximum 10 százalékos gázáremelés várható, de az ártámogatás április végi megszűnésével jóval nagyobb arányú is lehet az érintettek esetében a drágulás.

10,8 százalékra nőtt a munkanélküliség a 2009. november és 2010. január közötti időszakban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint az időszakban az állástalanok száma 456 ezer volt, ez éves összevetésben 2,4 százalékpontos emelkedés.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre azt szeretné, ha a testület őt, és Kovács Tamás legfőbb ügyészt is meghallgatná a honvédségnél történtekről. Korábban azonnali hatállyal felfüggesztették hivatalukból azokat a katonákat, akik ellen vesztegetési miatt nyomoz a katonai ügyészség. Az érintettek az eddigi adatok szerint a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek, majd a pénzt elosztották. A történtek miatt azonnali lemondásra szólította fel a honvédelmi minisztert a Fidesz.

Horváth Csabát választotta főpolgármester-jelöltnek az MSZP budapesti küldöttértekezlete. A titkos szavazás eredményét ismertetve Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke elmondta: a jelöltet 132-en támogatták, és 12-en szavaztak nemmel. Az MSZP nyolc év után állít újra önálló főpolgármester-jelöltet az őszi helyhatósági választásokon.

A Fidesz szerint az államnak és a következő kormánynak nagyobb szerepet kell vállalnia a közoktatásban. Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke Miskolcon azt mondta: most elsősorban az önkormányzatok próbálják finanszírozni a magyar közoktatást, de a következő években a központi költségvetésből a jelenleginél jóval nagyobb forrást kell találni erre a területre.

Megkezdődhet a paksi atomerőmű bővítésének engedélyezési eljárása, miután a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén elfogadták a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót és döntöttek az építést elindító projekttársaság létrehozásáról. Az MVM Zrt. közlése szerint az alapelvek között szerepel, hogy az engedélyezési folyamatokat azonnal el kell kezdeni, a tendereztetési felhívást pedig 2 éven belül ki kell adni.

Londoni piaci értesülés szerint hozzájárulna a Nemzetközi Valutaalap a szigorú költségvetési politika lazításához a tavaszi választások után a Fidesz érdekeinek megfelelően - írja a portfolio.hu. Az internetes gazdasági lap közölte: az Eurasia Group elemzői úgy tudják: előzetes tárgyalásokat folytatott a legnagyobb magyar ellenzéki párt vezetőivel az IMF, amely azt jelezte, hogy hajlandó lenne elfogadni egy 5 - 5 és fél százalék körüli, idei GDP-arányos államháztartási hiánycélt is. Ezért cserébe radikálisabb államháztartási átalakításokat várna el.

Az euró elleni spekulációba kezdett több vezető fedezeti alap, köztük Soros György magyar-amerikai üzletember cége - írta mai számában a Wall Street Journal. A New York-i gazdasági lap szerint az érintett alapok az euró további jelentős gyengülésére számítanak. Az újság értesülése szerint a fedezeti alapok képviselői február 8-án Manhattanben tartottak eszmecserét arról, hogy miként lehet profitálni a görög adósságválság miatt az euró körül kialakult helyzetből.

Az esőzések hatására folyamatosan nő a belvízzel elöntött területek nagysága Kelet-Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint már csaknem 140 ezer hektárt borít víz, a legtöbb érintett szakaszon másod-, míg a Körösök vidékén egy helyen harmadfokú a készültség. Közben a szakemberek a következő napokban árhullámokra is számítanak az észak- és kelet-magyarországi folyók többségén a csapadékos időjárás miatt.

Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló volt a leglátogatottabb magyarországi település tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján. A Magyar Turizmus Zrt. a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva azt közölte: 2009-ben a belföldi és beutazó turizmus szerinti összesítés negyedik helyén Siófok, az ötödiken Bük végzett, majd Balatonfüred, Zalakaros, Sopron, Sárvár és Debrecen következik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×