eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Jobbik a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítását kezdeményezi

A Jobbik a budapesti Szabadság téren található szovjet emlékmű eltávolítását kezdeményezi, és ehhez minden jogi lehetőséget fel is használ - mondta a párt alelnöke, miután az önkényuralmi jelképek - az emlékmű tetején található aranyszínű ötágú csillag, továbbá a sarló és kalapács - letakarásával próbálkoztak, sikertelenül.

A Jobbik képviselői lepellel akarták letakarni a Szabadság téren lévő szovjet emlékművön látható önkényuralmi jelképeket, de a rendőrség nem adott engedélyt a kordonon belül tervezett akcióra, így az elmaradt.

Az emlékművön látható önkényuralmi jelképek jogsértő voltát korábban az ügyészség is kimondta, az obeliszk elszállítását azonban a rendőrség, az V. kerületi önkormányzat és a kormány sem hajtotta végre - mondta, a párt alelnöke a Szabadság téren. Novák Előd kiemelte, a Jobbik mindent megtesz ennek az eltávolításért a párt a törvényesség talaján áll, ezért tett feljelentést.

Az alelnök szerint az, hogy az obeliszket egy kétoldalú magyar-orosz egyezmény védi, nem meghatározó, mert a magyar fél - a szerződésben foglaltak alapján - akár egyoldalúan is felmondhatja ezt a megállapodást.

Hunyadi Gábor, a Jobbik jogsegélyszolgálat-vezetője az InfoRádiónak azt mondta: feljelentést tesznek a helyszínre érkező rendőrök ellen, mert megakadályozták az ügyészség döntésének végrehajtását.

Novák Előd arról is beszélt, hogy ő maga javasolta a börtönben ülő Budaházy Györgynek, hogy egyéni képviselőjelöltként induljon a választásokon. A terrorcselekménnyel is gyanúsított aktivista egyébként egy hete éppen az emlékmű 2006-os megrongálásáért kapott félmillió forintos pénzbírságot, de a Jobbik alelnöke - az ügyészségre hivatkozva azt mondta - az önkényuralmi jelkép eltávolítása nem bűn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×