eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A VTDSZSZ megállapodott a BKV-val a kollektív szerződésről

Megegyezett a BKV vezetőségével a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ); az érdekképviselet kedden újabb kompromisszumos ajánlatot tett, amelyet a cég vezetése elfogadott - közölte a tárgyalásokat követően Gulyás Attila, a szövetség elnöke.

A hétfői tárgyaláson az érdekképviselet már benyújtott egy kompromisszumos javaslatot, amely nem tartalmazta az osztott munkaidős foglalkoztatás kérdését, ezért a BKV nem írta alá a megállapodást. A VTDSZSZ kedden ezt a részt is beemelte a megállapodásba, ezért a BKV elfogadta a szakszervezeti szövetség ajánlatát - fejtette ki Gulyás Attila.

Elmondása szerint a megállapodás értelmében 2010. január elsejétől lenne érvényes az új ksz és határozatlan időre szólna. Mivel a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulásokról, illetve az étkezési utlaványokról nem sikerült megállapodni, ezért a szerződésben továbbra is a BKV ajánlának megfelelő 1-1 százalék és 8000 forintnyi juttatás szerepel a bértárgyalásokig, illetve legkésőbb március 31-ig. A kérdésről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább a BKV menedzsmentjével.

A többi pont, amelyben egyezség van a szakszervezetek és a cég menedzsmentje között a ksz részei maradnak, és 2010 első napjától életbe léphetnek. Ezzel - mint azt Gulyás Attila hangsúlyozta - nem a munka törvénykönyve szerint fog a BKV működni, így nem kerülhet veszélybe a menetrend és a dolgozók jelenlegi bérpótléka sem.

Az új kollektív szerződés akkor emelkedik jogerőre, ha az érdekképviseletek 65 százaléka, vagy mind a hat reprezentatív szakszervezet aláírja. Gulyás Attila közlése szerint három reprezentatív szakszervezet már aláírta az új ksz-t, de egyes szakszervezetek egyelőre elzárkóztak ettől. Ezek vezetői a keddi egyeztetésen nem jelentek meg.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalást követően azt MTI-nek azt mondta: a VTDSZSZ a szociális juttatásokat áldozza fel az új ksz-ért, és erre "senkinek nem lehet felhatalmazása". Ez nem a dolgozók érdekét szolgáló megállapodás - közölte.

Hozzátette: a szakszervezetek többsége nem fogadja el a VTDSZSZ kompromisszumos ajánlatát, ezért a tárgyalások a felek között szerdán tovább folytatódnak.

A keddi tárgyalásokat követően Nemes Gábor az MTI-nek azt mondta: a sztrájkfenyegetés továbbra is fennáll, mivel nem sikerült a cég vezetésével megállapodni. Nemes Gábor a keddi tárgyaláson egyébként nem vett részt.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója múlt kedden jelentette be sajtótájékoztatón, hogy nem sikerült az év végén lejáró kollektív szerződés új szövegéről megállapodni az érdekképviseletekkel. Emiatt január elsejétől nem lesz a cégnél érvényes ksz, így a cég a munka törvénykönyve szerint fog működni.

A VTDSZSZ ezt követően hétfőn újabb tárgyalási fordulót kért a BKV-tól annak ellenére, hogy a cég vezetése közölte: ebben az évben már nincs lehetőség egy új kollektív szerződés aláírására. Akkor a szakszervezeti szövetség kompromisszumos javaslatot tett, amit a közlekedési társaság elutasított.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője múlt kedden közölte: munkaügyi vitát kezdeményeztek, ezért akár hét napon belül sztrájkba léphetnek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×