eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A hivatali hatalom és a föld - lapszemle

Ma születhet első fokú ítélet a Heves megyei bíróságon Benedek Fülöp, a vagyonkezelő hivatali visszaéléssel vádolt vezérigazgató-helyettesének ügyében, és amennyiben bűnösnek találják, az más pereket, így a sukoróit is befolyásolhatja - írja a Népszabadság.

A vád szerint Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agárportfóliójáért felelős vezérigazgató-helyettese az agrártárca közigazgatási államtitkáraként 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve, részben a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottait közvetlenül utasítva, részben kormányzaton belüli szabálytalan eszközökkel elősegítette egy Pákozd környéki, használaton kívüli honvédségi terület átvételét és átminősítését termőfölddé. Ezt követően a földet értékesítették egy magyar vevőnek, aki később a vételárnál jóval magasabb tőkeértékkel beszállt egy norvég vállalkozó magyarországi kft.-jébe. Önmagában országos jelentőségűnek nem lenne mondható ugyan az ügy, de jogi szakértők szerint az ítélet precedensértékűvé válhat, olyan, amely későbbi, például a sukorói kaszinóügyletben induló perekben irányadó lehet. Az ügyben Benedek Fülöp felmentésre számít.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy ugrásszerűen megnőtt az adósok száma. A gazdasági válság miatt egyre több az eladósodott ember, akiken egyre nehezebben lehet behajtani a tartozást. Ezt tapasztalja Horváth Zoltán, a gazdasági védelemmel és kintlévőség-kezeléssel foglakozó Silver Zone Kft. tulajdonosa. Szerinte a politika megvédhetné az embereket a körbetartozástól, de a jogszabályi háttér egyelőre a szélhámosok érdekeit szolgálja. Nagy gondnak tartja azt is, hogy sokan a sokmilliós üzlet reményében szinte vakon kötnek szerződést, és semmilyen garanciát nem kérnek.

Az index.hu-n Adrian van Hooydonkkal, a BMW csoport fő formatervezőjével készült interjút lehet olvasni. A holland származású mérnök 1999-ben a Z9 tanulmánnyal vezette be a köztudatba a sculptural design fogalmát, mellyel lényegében meghatározta a márka ma is ismert arculatát. Van Hooydonk arról is beszélt, hogy a BMW-nél pár dolog mindig is fontos volt, leginkább a precizitás és a könnyedség. Úgy érzi, az új ötös BMW-ben sikerült ötvözni mindkettőt, csakúgy, mint a dinamizmust.

A Napi Gazdaság szerint a fejlesztők és a vásárlók is kivárásra játszanak a hazai lakáspiacon. A közvetlen piaci értékesítésű lakásépítés csaknem teljesen leállt, az év első kilenc hónapjában éves szinten bizonyos területeken 35-40 százalékos keresletcsökkenést tapasztalnak a lakásépítők - mondta a lapnak a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke. Koji László hozzátette: az országos árbevétel csökkenés 20 százalékos. A szektor krízise már 2006-ban elkezdődött, a hitellehetőségek folyamatos szigorodása és a kormányzati intézkedések elmaradásának következtében.

A Világgazdaság arról ír, hogy a harmadik negyedév kiváló teljesítménye elegendő volt arra, hogy a magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak ledolgozzák a tavaly és az idei első negyedévben elszenvedett óriási veszteségeket. A magánkasszák július és október között 264 milliárd forintos nyereséget értek el befektetéseiken, a legjobban a növekedési alapok teljesítettek, három hónap alatt 14,21 százalékos hozamot értek el. Az önkéntes nyugdíjpénztárak ez idő alatt több mint 66 milliárd forintot kerestek a befektetéseiken.

A portfolio.hu a JPMorgan londoni elemzőinek a napokban kiadott, 2010-re vonatkozó globális feltörekvő piaci befektetési stratégiájának Magyarországra vonatkozó részét idézi, amely szerint mivel idén a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP egy százaléka körülire mérséklődik, lényegében eltűntek a forint leértékelődése irányába ható tényezők. Éppen emiatt a török líra, a lengyel zloty és az orosz rubel mellett a forintot is vételre ajánlják az euróval szemben. Az anyagban nincs különösebb kritikai megjegyzés a magyar gazdasági kilátások kapcsán, sokkal inkább a pozitív közép távú kilátásokat alátámasztó megjegyzések dominálnak. A londoni elemzők szerint amennyiben az új kormány is folytatja a fegyelmezett költségvetési gazdálkodást - alap forgatókönyvként erre számítanak -, akkor további, a magyar államadósság besorolásával kapcsolatos pozitív lépések jöhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×