Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új vírus - A Pénzügyminisztérium szerint felelőtlen az ellenkampány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szó sincs arról, hogy a kormány a járványból üzletet akar csinálni, éppen ellenkezőleg: folyamatos kontroll alatt tartja a teljes folyamatot, felelőtlen az oltás ügyében folytatott ellenkampány - hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleményében.

A szaktárca sajtóosztálya arra reagált, hogy Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke jövő hétfőre összehívta a testületet, hogy a képviselők tájékoztatást kaphassanak arról, a kormány milyen nemzetbiztonsági eszközöket vett igénybe a H1N1 vírus elleni oltóanyagot gyártó cég hátterének megismerésére. Mint mondta, szeretnék, ha a közvélemény elé kerülne, hogy kik állnak a cég mögött és kikhez kerül az oltóanyagokért befolyt pénz.

A Pénzügyminisztérium közölte: a kormánynak az a feladata, hogy ha járvány fenyeget, akkor a magyar lakosság számára a legjobb minőségű, legnagyobb védelmet biztosító oltóanyagot teremtse elő, lehetőleg a legolcsóbb módon.

A kormány ennek a feladatának eleget tesz, az oltóanyag rendelkezésre áll, hatásosságát tekintve megkapta a szükséges nemzetközi minősítést, és Európában az egyik legolcsóbb terméknek számít.

Ennek eredményeként Magyarország az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol gyorsan, szervezetten halad a lakosság oltása, miközben a térség több országában még el sem kezdődött, rendelkezésre sem áll a vakcina.

Minden olyan kommunikáció, amely nehezíti az oltási folyamat haladását, elbizonytalanítja a lakosságot, nagyon káros, sok ember életét veszélyezteti - írják a közleményben, hozzátéve: az az ellenkampány, amely korábban is és jelenleg is politikai színezetű, holott szakmai kérdésről van szó, alapvetően felelőtlen, a társadalom érdekeit sérti.

Simicskó István sajtótájékoztatóján emlékeztetett Oszkó Péter korábbi közlésére, amikor - szavai szerint - a pénzügyminiszter azt mondta, a kormány nemzetbiztonsági eszközöket is igénybe vett, hogy megismerjék az oltóanyagot gyártó cég hátterét. Emlékeztetett Oszkó Péternek arra a korábbi kijelentésére is, amely szerint az ügyben az a legfontosabb, hogy mennyiért vásárolnak vakcinát. Simicskó István ebből azt a következtetést vonta le, hogy a kormány a járványból is üzletet akart csinálni.