Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A BKV-nak januárig átlátható működésűvé kell válnia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Konkrét eredmény nélkül zárult a miniszterelnök és a főpolgármester tárgyalása a budapesti közlekedés finanszírozásáról. Demszky Gábor a BKV, a Volán és a MÁV egységes kezelésére tett javaslatot. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint ez már az ellenzéki párt Budapest programjában is szerepelt.

A kormány a városvezetéssel együtt jövő januártól is biztosítja a budapesti tömegközlekedés finanszírozását - közölte főpolgármester Bajnai Gordon szavai idézve, miután egyeztetett a miniszterelnökkel.

Demszky Gábor jelezte, hogy a következő két héten szakértői egyeztetések folynak arról, hogy miképpen oldható meg technikailag a 90 milliárdos adósságállománnyal küszködő BKV 29 milliárdos tervezett jövő évi hiánya.

Demszky Gábor ismertette az általa javasolt csomag részleteit. Ez alapján a főváros jövőre öt, 2011-ben pedig tíz milliárd forintra kívánja növelni a jelenlegihez képest a támogatás teljes nagyságrendjét. Ezzel párhuzamosan hét milliárd forintot takarítana meg a BKV gazdálkodásában.

A találkozó után Bajnai Gordon miniszterelnök nem jelent meg a sajtó képviselői előtt. Szollár Domokos kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a városnak működnie kell, a BKV-ra pedig ehhez szükség van, de a problémák megoldásához a társaságnak átláthatóan kell működnie. Kiemelte azt is, hogy a BKV-nak erre január közepéig van ideje.

Hozzátette, hogy át kell alakítani a tömegközlekedés rendszerét, hogy hosszú távon is meg tudják oldani az évről évre visszatérő problémákat.