eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Varga Mihály a költségvetési tervezet visszavonását kéri

A jövő évi költségvetés tervezetének visszavonását kéri az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke. Varga Mihály szerint a büdzsé miatt tovább nőhet jövőre a munkanélküliség.

 A Fidesz azt kéri a kabinettől, hogy vonja vissza, és átdolgozva újra terjessze az Országgyűlés elé a jövő évi költségvetést. Varga Mihály, a parlament szakbizottságának fideszes elnöke az általa Bajnai-csomagnak nevezett tervezetről azt mondta, az nem alkalmas arra, hogy az ország gazdasága tartós, stabil pályára kerüljön, és arra, hogy a munkanélküliség tekintetében eredményt érjen el.

"Ez egy veszélyes költségvetés, nem teremti meg a lehetőségét annak, hogy Magyarország javítsa a helyzetét. A további megszorítások beláthatatlan következményekkel járhatnak. A változás pusztán annyi, hogy míg korábban Gyurcsány-, most Bajnai-csomagról kell beszélnünk. A gazdaságpolitika elemei, a megszorítások, az árulások továbbra is változatlanok" - mondta.

Varga Mihály szerint egy év alatt 100 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, és a költségvetés alapján ez folytatódik 2010-ben is. A reálbérek legutóbb 2,1 százalékkal csökkentek, és nincs ígéret a büdzsében a növekedésre. Emellett a politikus további eladósodottságot is prognosztizált. Megjegyezte, hogy idén a GDP 80 százalékra rúg az államadósság, míg a Fidesz-kormány alatt ez csak 53 százalék volt. A fideszes képviselő szerint kritikus az állami vagyongazdálkodás is, még mindig nincs pontos nyilvántartás az állami vagyonról. És Varga Mihály bírálta az uniós források felhasználási arányát is. A politikus a jövőbeni fideszes terveket illetően azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehetne harmonizálni a családi adózást és az egykulcsos adórendszert.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×