eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lemondásra szólította fel a Fidesz Nagykanizsa polgármesterét

Lemondásra szólította fel a Fidesz nagykanizsai frakciójának vezetője kedden a város polgármesterét, Marton Istvánt, akit három éve a párt támogatásával választottak meg. Marton István nem kíván lemondani.

Bene Csaba sajtótájékoztatóján azt mondta: Marton István nem tud és nem akar együtt dolgozni a város közgyűlésével, két éve ellehetetleníti az együttműködést a közgyűléssel és annak legnagyobb frakciójával. Véleménye szerint a polgármester munkáját önkényeskedés, az egyeztetések hiánya jellemzi.

Úgy fogalmazott, hogy mindezek következményeként a polgármester több mint 20 alkalommal sértette meg a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát, több mint 30 alkalommal vállalt kötelezettséget ellenjegyzés nélkül, a jegyző pedig számtalan esetben volt kénytelen törvényességi észrevételt tenni. Mindezeken túlmenően a város közgyűlésében méltatlan, személyeskedő hangulat alakult ki.

A frakcióvezető az önkormányzati törvényt idézve megemlítette, hogy a jogszabály és a helyi szabályozás szerint a polgármester önállóan nem intézkedhet, minden döntési hatáskör a közgyűlés kezében van.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy meddig várnak a lemondásra, Bene Csaba azt mondta: a szeptember első hetére tervezett következő soros közgyűlésig. Addig megfontolják, hogy az önfeloszlatás lehetőségével élnek-e, de a polgármester munkájának 30 napos felfüggesztésén még nem gondolkodtak.

"Ahhoz nagyon súlyos eseményeknek kell lenniük a háttérben, amelyek ezt kellőképpen indokolják" - közölte, hozzátéve, hogy erről a kérdésről a SZDSZ képviselőivel és a szocialista frakcióval is egyeztetni kell.

A nagykanizsai közgyűlésben régóta folyamatos a konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció, valamint az ott helyet foglaló alpolgármester között. A legutóbbi eset két hete történt: Marton István ismételten felszólította helyettesét, Cseresnyés Pétert - aki egyben a város fideszes országgyűlési képviselője -, hogy költözzön ki alpolgármesteri irodájából. Az érintett ezt nem tette meg, ezt követően a város vezetője lecseréltette az iroda zárját.

A Fidesz sajtótájékoztatóját követően Marton István az MTI kérdésére kijelentette: nem mond le polgármesteri tisztségéről. Úgy fogalmazott: "Közel három éven át voltam kénytelen védeni a város kasszáját a keselyűktől, nyilván nem fogom közéjük dobni a kulcsot most sem".

A helyzet szerinte is tarthatatlan, mondta -, a megoldás érdekében támogatja a közgyűlés feloszlatását, de eddig az erre vonatkozó javaslatot éppen a Fidesz és az SZDSZ "koalíciója" szavazta le.

Konkrétumok említése nélkül szólt arról, hogy szerinte minden párthoz, főleg, ha az népes táborral rendelkezik, "csapódnak elvtelen megélhetési politikusok, haszonleső vadhajtások, melyre a pártközpontoknak oda kellene figyelni a hitelvesztés elkerülése végett".

Hozzátette, hogy ha már más nem, ő úgy döntött, hogy ezt a "vadhajtást" lenyesi, ezért támadják "nemtelenül".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×