eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Antall József a jelentések hálójában

Antall József néhai miniszterelnökről készített jelentéseket elemez legújabb könyvében Rainer M. János történész. Az 1956-os Intézet főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a Jelentések hálójában című kötet az egykori kormányfő fiatalkori tevékenységéről, valamint édesapjáról szól.

Antall József néhai miniszterelnök fiatalkorában elsősorban édesapja tevékenysége miatt került az állambiztonsági szolgálat figyelmébe - mondta az InfoRádióban Rainer M. János.

Idősebb Antall József, aki már a II. világháború előtt is magas rangú köztisztviselő volt, a háború alatt menekültügyi kormánybiztosként dolgozott, utána pedig a Tildy-kormányban újjáépítési miniszterként. 1931-ben részt vett a Független Kisgazdapárt megalapításában, a háború után pedig a tömörülés újjászervezésében.

Mint azt a történész elmondta, idősebb Antall József számtalan zsidó életét mentette meg a holokauszt idején, és 1939-ben lengyel katonák és civilek tízezrei köszönhették neki az életüket, hiszen megszervezte nyugatra jutásukat. Később ők alkották a nyugaton harcoló lengyel hadsereg alapját.

A Független Kisgazdapárt háború utáni újjászervezését azonban nem nézték jó szemmel a hatóságok - mondta Rainer M. János. Ekkor került a titkosszolgálat figyelmébe, mint ahogy fia is, aki 1956-ban középiskolai tanárként az Eötvös József Gimnázium forradalmi bizottságának vezetője volt. Ifjabb Antall József 1957-től a Toldy Ferenc Gimnáziumban tanított, de mivel itt is az '56-os eszmék ápolójaként és hirdetőjeként vált ismertté, 1959-ben végleg eltiltották a pedagógusi pályától.

A későbbi miniszterelnök ezt követően könyvtárosként dolgozott, majd a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatóhelyettese, később igazgatója lett.

Ezekről az évekről szól Rainer M. János könyve, aki elmondta: a kötetből semmit sem olvashatunk a miniszterelnökről, de sokat tudhatunk meg arról, hogy a pedagógus, a könyvtáros és a muzeológus Antall József miért vált az állambiztonság célszemélyévé.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×