eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tölgyessy: "Az SZDSZ-esek szerint Isten adta joguk, hogy mindent jobban tudjanak"

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint a szocialistáknak sok mindent kell változtatniuk ahhoz, hogy a következő választásokon a jobboldal ne kerüljön kétharmados többségbe a parlamentben. Ennek pedig része Gyurcsány Ferenc lecserélése. A Corvinus Egyetemen tartott szerda esti előadásában a szakember azt mondta: a miniszterelnök és a kormány egyetlen egy átfogó átalakítást sem kezdett el, mindössze csak reformszilánkok vannak.

Tipikus kelet-európai értelmiségi vitáknak tartja Tölgyessy Péter politikai elemző az MSZP és az SZDSZ közötti ellentéteket. A szabad demokraták egykori elnöke, volt fideszes országgyűlési képviselő szerda este az Ökopolitikai Műhely "Lehet más a politika?" című vitasorozata keretében tartott előadást.

"Az SZDSZ-esek úgy gondolják, hogy nekik Istentől adott joguk, hogy tudják azt, mi a jó ebben az országban. Istentől adott joguk, hogy ők jobban tudnak mindent, mint mások. És Istentől adott joguk, hogy ők irányítsák az MSZP-t - bármennyivel is nagyobb az a behemót, lassú, lomha párt. Hogyhogy nem ők vezetik azokat, akik tele vannak értelmiségi szemmel nézve szerény képességű emberrel" - mondta egykori pártjáról Tölgyessy.

A politikai elemző szerint a hajdani reformértelmiségnek azzal kell szembenéznie, hogy demokrácia van. Tölgyessy Péter a szocialistákról szólva azt mondta: azok szavaznak erre a pártra, akik úgy gondolják, hogy az államszocializmus nekik vagy a családjuknak jót hozott.

Magyar csodának nevezte az MSZP-t, amelyben a legmagasabb státusú ultrakapitalisták és a legelesettebb, államhoz kötődő emberek egyaránt megtalálhatóak. Kifejtette: Gyurcsány Ferenc sok mindent felismert a gondokból és ambiciózus is volt, de rosszkor lett miniszterelnök és minden jobboldali sztereotip állításnak az illusztrációja lett.

Gyurcsány és a kádári megoldás

Kádári megoldást alkalmazott akkor, amikor a 2006-os kormányalakítása után adóemeléssel, inflációkeltéssel és nem kiadáscsökkentéssel vette vissza a javakat, amelyeket korábban szintén az MSZP-SZDSZ koalíció a magyar gazdaságtörténet legnagyobb hibájából szétosztott. Olyat pedig még Kádár János sem csinált volna, hogy meghatározza a kórházi ágyak számát.

Tölgyessy Péter úgy vélte, kevés az esély arra, hogy a mostani helyzet belátható időn belül javuljon.

"Az MSZP-nek nagyokat kell váltania ahhoz, hogy ne legyen kétharmados alkotmányozó többsége a következő parlamentben a jobboldalnak, mert bizony lehet. Sőt, az a valószínű, hogy lesz. Tehát nagyon sokat kell változtatni ahhoz a szocialistáknak, hogy ez ne legyen így, és annak bizony része lehet a Gyurcsány lecserélése" - vélekedett Tölgyessy Péter.

A politikai elemző úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc beleszeretett ebbe a reformer hős szerepébe, így vélhetően önszántából nem akar kilépni ebből a történetből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×