eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több tízezer forint a Rota vírust megelőző oltás

Még mindig fertőz Kiskunhalason a Rota vírus, igaz a múlt héten volt a legtöbb megbetegedés - mondta az InfoRádiónak a településen működő Semmelweis Kórház gyermekosztályának vezetője.

A kiskunhalasi kórházban jelenleg hét, Rota vírussal fertőződött gyermeket kezelnek, a múlt héten azonban volt olyan nap, hogy egyszerre húsz gyermek feküdt a kórházban.

A hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó betegség a leggyakrabban az ötévesnél fiatalabb gyermekeket támadja meg, az ő szervezetük ugyanis még nem tud ellenállni annak. Bodrogi Tibor hozzátette: a Rota vírus a világon évente félmillió esetben okoz halált.

A kór kétféle védőoltással is megelőzhető, de azokat a társadalombiztosítás nem támogatja, így sokan nem tudják megfizetni a több tízezer forintos vakcinákat.

Az egyik - amelyből két vakcinát kell beadni - 17 ezer 500 forint, a másikból három adag kell, ezek ára egyenként 14 ezer forint.

A szülők azonban sokat tehetnek gyermekük egészségének megóvása érdekében, ha fokozottan betartják a higiéniás szabályokat.

A megbetegedés általában a szájon át fertőz, de olykor cseppfertőzés útján is terjedhet.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×