eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány nyugodtabb, lassabb politikát ígért

A miniszterelnök szerint a kormány életében lezárult egy szakasz, ami nem volt könnyű. Gyurcsány Ferenc a parlamentben napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: az országnak új távlatokra van szüksége. Megváltozik a kormányzati politizálás módszere - hangsúlyozta a kormányfő, aki közölte: kijelölik a fő irányokat, majd konzultációk következnek.

A miniszterelnök szerint lezárult egy "nem könnyű szakasz" a kormány, az ország, a kabinetet támogatók életében. "Mindig mindennek ára van" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint egy távlatos, hosszabb távon az ország felemelkedését megcélzó programot kezdenének el.

"Miközben sokan csalódtak az elmúlt másfél évben, az lett volna a legrosszabb, ha a kormányzó pártok megijedtek volna, nem szolgálták volna a hazát" - mondta a kormányfő, aki szerint most az országnak új távlatokra van szüksége, "arra, amilyet 2006-ban úgy ígértünk meg: új Magyarországot fogunk teremteni".

A miniszterelnök szerint az emberek alapvető vágyai nem változtak az elmúlt húsz évben: szabadság, biztonság, gyarapodás és erről szól az új polgárosodás is. A kormányfő kijelentette, hogy segíteni kell felruházni valamennyi polgárt azokkal a képességekkel, melyek csökkentik a kiszolgáltatottságot és növelik a biztonságot. Gyurcsány Ferenc szerint egy picike vagyonka" biztonságot ad.

Az elmúlt egy hétben kiderült, ebben a főirányban lehet egyetértést teremteni jobb és baloldal között - tette hozzá a kormányfő, hozzátéve: fontos, hogy "15-20 év után mi vagyunk, akik képesek vagyunk ilyen programot ajánlani a nemzetnek, hogy áthidaljuk ezeket a pokoli árkokat, melyeket az elmúlt években Magyarországon létrehoztunk".

Megváltozik a kormányzati politizálás módszere, kijelöljük a fő irányokat, de ezután konzultációk jönnek - mondta Gyurcsány Ferenc, hangsúlyozva: "nem hajt minket a tatár". A miniszterelnök szerint a munka, tudás és tulajdon kérdésében április végére lezárható a viták azon szakasza, amikor a kormány ajánlást tesz az Országgyűlésnek. Ezt követően májusban, júniusban a kormány dönthet, majd fél év jut a tájékoztatásra, végül a program bevezetésére. "Ez egy nyugodtabb, lassabb politika" - tette hozzá a kormányfő.

A kabinet már kedden megkezdené a konzultációt az adó, a járulék, a szociális és a munka ügyében, a szürke- és feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Hiller István kulturális és oktatási miniszter a következő napokban ismerteti az Új tudás program részleteit. A kormány 50 milliárd forintot szán tehetséggondozásra - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: "ez nem lélekölő, kisstílű politika".

Gyurcsány Ferenc beszélt az egy hete bejelentette Új tulajdonosi programról is, kiemelve az azt övező nagy érdeklődést. "Fontos egyenlő pályákat biztosítani, hogy legyen sok millió ember, aki nem máról holnapra él" - mondta a kormányfő, aki szerint "ez egy tisztességes program, amit garanciákkal körbe kell venni". A Nemzeti Vagyonkezelő Rt. március végéig javaslatot tesz a programba bevonandó vállalatokra, majd intenzív tájékoztatás következik, hogy mindenki dönthessen.

A programon belül társadalmi és szakmai tanácsot hoznak létre, amibe az érdekegyeztetésben kulcsszerepet játszó szervezetek delegálhatnának tagokat, valamint ellenzéki vezetéssel felállítanának egy eseti parlamenti bizottságot.A miniszterelnök szavahihetősét vonta kétségbe Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Meglehetősen sok olyan tény volt az elmúlt három és fél évben, amely azt bizonyította, hogy ön nem szavahihető ember - fordult a fideszes politikus Gyurcsány Ferenchez.

Navracsics Tibor felidézte, hogy az MSZP szombati választmányi ülésén Gyurcsány Ferenc azt mondta: "(...) aki egy kampányban tudatosan hazudik, az (...) nem szolgálhatja saját, nemesnek mondott céljait", majd emlékeztetett a miniszterelnök őszödi beszédére, amelyben arról beszélt, hogy nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél-két évet.

Miniszterelnök úr ön most vehemensen tagadja az ezer forintos vizitdíjat. Lehet, hogy igaz ez is? - tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője.

Semjén: figyelemelterelés

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint a miniszterelnök programhirdetésének célja valószínűleg az, hogy elterelje a figyelmet a népszavazásról.

Mint mondta, a miniszterelnök tudásról, tanulásról beszélt, holott a Gyurcsány-kormány zárta be a legtöbb falusi iskolát, tízezer pedagógust bocsátott el és bevezette a tandíjat.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a KDNP 1989 óta támogatja a társadalom széles rétegeinek tulajdonszerzését, ezért ebben kész a párbeszédre.

Csak kár, hogy ezt a programot akkor hirdették meg, amikor már az állami tulajdon 90 százalékát "eltüntették" - tette hozzá Semjén Zsolt.

Az MSZP támogatja

Göndör István a kormányfő felszólalására válaszolva közölte: az MSZP-frakció üdvözli az új tulajdonosi programot, bízik abban, hogy sokan vesznek részt benne, és a program eszköze lehet a polgárosodásnak.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a jövőbe az az út vezet, amelyet a miniszterelnök ajánl, amely egy megváltozott kormányzati politizálási módszerről szól.

Göndör István kitért arra, hogy az MSZP-frakció számára fontos a munkahelyek megtartása, új munkahelyek teremtése. Hangsúlyozta azt is, hogy az adó- és járulékcsökkentés önmagában nem elégséges eszköz a munkahelyek teremtéséhez, megtartásához.

Kóka: legyen adóreformalap

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, Magyarországon szükség és lehetőség van arra, hogy a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb adócsökkentési programját kezdjék el.

Mint mondta, adóreformalap létrehozását kezdeményezik, amelynek bevételei az állami költségek csökkentéséből származnak, továbbá a gazdaság fehéredéséből származó adóbevétel többletből.

Hozzátette: ezeket a bevételeket adócsökkentésre, illetve az államadósság csökkentésére lehetne fordítani.

Az SZDSZ képviselője elképzelhetőnek nevezte a kedvezményeket, de hozzátette: vigyázni kell arra, hogy ez ne torzítsa a piacokat és mindenkit egyenlő feltételekkel engedjen hozzáférni az állami tulajdonhoz.

MDF: a polgárosodás lassú folyamat

Dávid Ibolya (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárosodás hosszú folyamat, nem lehet varázsütésre megvalósítani. Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt mondta, üdvözlik az új tulajdonosi program ötletét, bár látszik rajta, hogy még csak egy ötlet, mivel a tartalma nincs kidolgozva.

A képviselő szerint sok olyan lépése van a kormánynak, ami ellene hat a polgárosodásnak.

A hazai gazdasági és jogi környezet ellentétes azzal, amit a kormányfő célul tűzött ki, mert megtakarítás-, polgár- és öngondoskodás ellenes - fűzte hozzá Dávid Ibolya.

Az MDF-es képviselő szerint Európa egyik legtöbb elvonással járó adórendszere a magyar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×