eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Alig vannak pártdelegáltak a szavazatszámlálók között

Az ország valamennyi szavazókörében adottak a feltételek a március 9-ei népszavazás lebonyolításához - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília hozzátette: nagyon kevesen delegáltak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba.

"Minden kötelezettségünknek eleget tettünk, hogy le lehessen bonyolítani a március 9-ei népszavazást" - kezdte beszédét Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. Február 22-ig 8 millió 59 ezer állampolgár kapott értesítést a választói névjegyzékbe történt felvételről.

Országszerte 10.951 szavazókört jelöltek ki. Rytkó Emília beszámolt arról, hogy február 27-ig bárki megnézheti, szerepel-e a névjegyzékben. Ha valaki nem került fel rá, akkor március 7-én 16 óráig kérhet igazolást az illetékes jegyzőtől.

Ha valaki levélben kérelmezi ezt, akkor a levélnek legkésőbb március 4-ig meg kell érkeznie a jegyzőhöz. Újdonság, hogy a szavazás napján már senki sem kérheti a névjegyzékbe való felvételt.

Rytkó Emília elmondta, hogy február 22-ig kérhették a választópolgárok a külképviseleti szavazást; 3116-an jelezték, hogy Magyarország 96 kijelölt külképviseletének egyikén kívánnak majd szavazni. A legtöbben, 406-an Londonban szavaznak majd; de sokan lesznek, akik Brüsszelben, Rómában vagy Münchenben adják le voksukat.

Az Országos Választási Iroda vezetője beszámolt arról is, hogy március 4-én országos főpróbát tartanak, amikor minden állomáshelyről megpróbálnak eljuttatni a központba egy teszt adatlapot; és felmérik, hogy körülbelül mennyi idő szükséges az adatok összesítéséhez.

Rytkó Emília elmondta: a népszavazás kezdeményezői és a pártok csaknem 44 ezer tagot delegálhatnának a szavazatszámláló bizottságokba. Ezzel szemben eddig mindössze 1321-en jelentkeztek, ami az Országos Választási Iroda vezetője szerint nagyon kevés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×