eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hiller és Lamperth is lapátra kerül?

Az Index.hu szerint a miniszterelnök nem csupán egy személycserét hajtott végre azzal, hogy Takács Albertet Draskovics Tibor váltja. Teljesen átalakította közvetlen környezetét is. A népszavazás után távozhat Lamperth Mónika és Hiller István is. A portál szerint Gyurcsány Ferenc a parlament jövő hétfői ülésén hirdeti meg az új hangsúlyok politikáját, amihez új emberek dukálnak majd.

A Népszabadság arról ír, hogy a vevők vékonyodó pénztárcája többnyire jót tesz a használtcikk-kereskedőknek. Miközben pang a magyar kiskereskedelem, a használt cikket kínálók széllel szemben is növekedni tudnak. Az évek óta szépen bővülő ágazat forgalma a hivatalos adatok szerint közelít a negyvenmilliárdhoz, a kereskedők szerint a valós piac ennek a többszöröse.

A Magyar Nemzet megírta, százmilliókat költöttek az elmúlt 3 évben a Magyar Honvédség népszerűsítésére. A pénzt azonban nem a toborzóirodákra fordították, hanem kommunikációs cégek, médiafelületek vásárlására, kampányfilmek és kiadványok készítésére. A lap szerint a honvédség presztízse ugyan nőtt a lakosság körében, de a katonai pályát a kommunikációs cégeknek kifizetett horribilis összegek ellenére még mindig kevesen választják.

A Népszabadságból kiderül, a gyertyagyártók az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy indítson vizsgálatot a szerintük dömpingáron beözönlő olcsó kínai gyertyák miatt. A hangzatos nevű Európai Gyertya Intézet szerint a kínaiak tisztességtelenül olcsón, a gyertyákhoz használt alapanyagok világpiaci ára alatt kínálják termékeiket, a növekvő import pedig húszezer itteni állást veszélyeztet.

A Magyar Nemzetből kiderül, a vasvári cipőgyár Szlovákiába települése után lényegében kétszeresére emelkedik a munkanélküliség Vasváron. A 190 főt foglalkoztató cég márciusban zárja be kapuit. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat vasvári kirendeltség-vezetője szerint a munkájukat elvesztőknek nem sok lehetőséget tudnak helyben felmutatni. Vasvár polgármestere szerint a gyárbezárás a rossz hazai gazdaságpolitika eredménye.

Az Index.hu internetes portál azt írja, óriási fejlettségbeli különbségek vannak mind Magyarországon belül, mind pedig a 27 tagú Európai Unióban - ezt mutatja az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat táblázata, amely az EU 271 régióját veszi górcső alá. Bár az adatok a 2005-ös évre vonatkoznak, az eltérés a mostani helyzetre is érvényes. Míg Magyarország fejlettsége az uniós átlag kétharmadát sem éri el, Budapest meg is haladja azt.

A Világgazdaságból kiderül, a gazdasági bizottság mai ülésén dől el, hogy a parlament elé kerülhet-e Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által készített, 2030-ig szóló energiapolitika. Felsmann Balázs államtitkár megérti, hogy az atomenergia szempontjából középutasnak tervezett politika zöld- és energiaipari oldalról is támadásnak van kitéve. A megszabott irány azonban szándékos volt: azt tükrözi, hogy a hazai energiaellátásnak nemigen van alternatívája az atomenergia nélkül.

A Napi Gazdaság megírta, a Gazdasági Versenyhivatal a Tesco Global Áruházak Zrt. szerződéskötési gyakorlatát vizsgálja. A kontrollt a Multinacionális Cégek Károsultjainak Egyesülete kezdeményezte. A GVH eljárása precedens lehet, ugyanis ez az első piaci erőfölényes ügy a kereskedelmi törvény hatályba lépése óta.

A Pénzcentrum.hu egy biztosnak tűnő hazai befektetésről tesz említést. Uniós viszonylatban alacsony szinten vannak a hazai termőföld árak. Ez egyrészt köszönhető az elaprózott birtokméreteknek, másrészt annak, hogy jelenleg csak magánszemélyek vásárolhatnak földet.

Azonban hamarosan véget ér ez az időszak és megjelennek az intézményi befektetők is a hazai piacon, ez pedig az árak emelkedéséhez vezet. Sokan a jelenlegi árak duplázódására számítanak és ez még csak az első lépcső lenne. Nem késő tehát még bevásárolni és ezt most még az állam is támogatja kedvezményes hitel formájában. Arról, hogy hol, mit és mennyit érdemes venni, a Pénzcentrum.hu-n olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×