eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A fideszes képviselő szerint nincs mitől tartaniuk a szocialistáknak

Hetente felülvizsgáltatja a Kossuth tér lezárásának indokoltságát a Köztársasági Õrezred parancsnoka, és amennyiben már nem áll fenn a lezárás indoka, megszünteti a kordont - derül ki Dobozi József dandártábornok határozatából. Balsai István fideszes képviselő szerint nem fenyegeti veszély az országgyűlési képviselőket, ezért megalapozatlan a kordonok hétfőre tervezett felállítása. A BRFK közölte: négy demonstrációt jelentettek be hétfőre, a Kossuth tér környékére.

Hetente felülvizsgáltatja a Kossuth tér lezárásának indokoltságát a Köztársasági Õrezred parancsnoka, és amennyiben már nem áll fenn a lezárás indoka, megszünteti a kordont - derül ki Dobozi József dandártábornok határozatából.

A határozat és indoklása úgy fogalmaz: a tavaly december 28-án az Országház védelmében meghozott intézkedés kiegészítéseként a tábornok elrendeli a Kossuth szobor, a Rákóczi szobor és a Károlyi szobor körüli zöldterület, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területnek a villamospálya vonaláig történő lezárását, február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig.

A tábornok határozata indoklásában azt írta, hogy a közelgő népszavazással megnövekedett a Kossuth térre, valamint annak közvetlen környezetében tartandó demonstrációk száma.

A demonstráló szervezetek képviselői a február 11-ei plenáris ülés idejére tervezett tüntetéssel kapcsolatban megfogalmazták: céljuk az, hogy erkölcsi, politikai nyomást gyakoroljanak az országgyűlési képviselőkre.

Nem fogadták el a nagyparkoló helyett felajánlott alternatív helyszínt, kijelentve azt, hogy rendezvényüket a bejelentés szerinti helyen kívánják megtartani - írta Dobozi József.

Hozzátette: tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó országgyűlési képviselőket "a tüntetők részéről megengedhetetlen inzultusok érték", és az ehhez hasonlók megelőzése, megakadályozása érdekében döntött a tér lezárásának kiterjesztéséről.Nincs ok arra, hogy ismét kordonnal zárják le a Kossuth teret, ugyanis nem fenyegeti veszély a közjogi méltóságok és a képviselők biztonságát - mondta az InfoRádiónak Balsai István.

A Fidesz politikusa kiemelte: ki kellett volna kérni a parlamenti képviselők véleményét arról, hogy az ország legfontosabb közterét ismét a rossz emlékű kordonokkal zárják el a békés járókelők, a jogszerűen demonstrálók, vagy éppen az ünneplők elől.

Balsai István szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állhat a döntés mögött.

A kormánypártoknak szembe kell nézniük azzal, hogy a választók többsége nem akarja az egészségbiztosítási törvényt, és ezt kordonnal nem lehet befolyásolni - tette hozzá.

"Ennyire félnek az alkotmányos jogok gyakorlásától" - tette fel a kérdést a Fidesz képviselője. Balsai István kiemelte: azzal fognak konfliktusokat előidézni, hogy ismét kordonokat építenek a Kossuth tér köré.

A Fidesz politikusa elmondta: ha leszavazzák az ellenzéki párt törvénymegerősítő népszavazási kezdeményezését, akkor ősszel külön népszavazást kell tartani. Ennek költségeit meg lehetne spórolni, ha március 9-én négy kérdést tennének fel az embereknek.Négy demonstrációt jelentettek be hétfőre, a Kossuth tér környékére - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva elmondta, hogy az utolsó demonstráció este 11 óráig tart.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte egy szervezet demonstrációját, mivel annak a célja az volt, hogy megzavarja a népképviseleti szerv működését - fejtette ki.

A BRFK szóvivője közölte, hogy megfelelő létszámban fogják biztosítani a tüntetéseket.

A rendőrség reméli, hogy a demonstráció szervezői betartják a szabályokat, ha nem így lesz, akkor a törvényesség és a fokozatosság elve mentén lépnek fel a rendőrök - hangsúlyozta.

Tafferner Éva kiemelte, hogy a Köztársasági Õrezred parancsnoka által elrendelt kordonok felállítása nem tartozik a rendőrség hatáskörébe.

A szóvivő szólt arról is, hogy azért írtak ki 200 kordonra közbeszerzési pályázatot, mert korábban civil cégektől bérelték az eszközöket, és kiszámolták, hogy olcsóbb, ha megveszik.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy hétfőtől ismét kordonnal zárja le a Kossuth teret a rendőrség. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg a Parlamentet és a közvetlen környezetét védő rácsokat mintegy 50-100 méterrel kijjebb tolják.

A lap információi szerint az intézkedés szoros összefüggésben van azzal, hogy az Országgyűlés hétfőn vitázik és szavaz újra az egészségbiztosítási törvényről.

Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, hogy a lezárás rendőrszakmai kérdés, amibe a kabinet nem avatkozik bele.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×