eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Továbbra sincs megoldás a parkolási mizériára

Annak ellenére, hogy hosszú évek óta fizetni kell a parkolásért a belvárosban, még sincs parkolóhely. Molnár László közlekedési mérnök, a Főmterv Zrt. igazgatója szerint ennek oka egyszerű: a lakossági engedélyek száma meghaladja a kerületi parkolóhelyek számát, a mélygarázsokat pedig az intézmények foglalják el. A helyzet még több mélygarázs építésével sem javul jelentősen.

Hosszú ideje készült utoljára fővárosi parkolási koncepció, amelynek alapgondolata az volt, hogy az autósok tartósan ne a közterületeken, hanem inkább garázsokban parkoljanak. Így az autókat védett helyen lehetett volna hagyni, míg az utcák felszabadulhattak - mondta az InfoRádiónak a Főmterv Zrt. igazgatója.

A probléma jelenleg az, hogy kevesebb parkolóhely van a kerületekben, mint ahány parkolási engedélyt kiadnak.

Az V. kerületben például most 14 ezer a regisztrált autók száma, és 8 ezer engedélyt adtak ki; körülbelül ugyanennyi a közterületi, fizető férőhelyek száma. Ezek nagy részét nappal is az ott lakók autói foglalják el - közölte Molnár László.

A közlekedési mérnök hozzátette: a kerület garázsaiban körülbelül 5 ezer férőhely van, ezek nagy részét azonban tartós bérletbe vettek, vagy olyan intézményekhez, szállodákhoz tartoznak, amelyek használják is azokat.

Hiába tervezik újabb mélygarázsok építését, azok nem lesznek képesek teljes mértékben kielégíteni az igényeket - mondta a Főmterv Zrt. igazgatója.

Molnár László szerint jelenleg még - több ok miatt is - nem lehet úgy megoldani a parkolási kérdést, hogy egyes utcákat sétálóutcává alakítanak.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×