eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ma már senki sem tud hinni a kormánynak"

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint hitelességi problémák vethetőek fel Gyurcsány Ferenc új baloldali politikát hirdető programjánál. Giró-Szász András az InfoRádiónak azt mondta: fából vaskarika, hogy egy félretájékoztatást konszolidáció kövessen. Ágh Attila politológus az InfoRádiónak arról beszélt: a kövezkező időszakban tartalmilag kell megmutatni a kormány reformjainak szolidaritásra vonatkozó részeit. A Corvinus Egyetem tanára hozzátette: a megkezdett változások finomszabályozása jelentheti a konszolidációt.

Szükség van egy új baloldali politika meghirdetésére, annak hitelességével azonban probléma van. Az a személy ugyanis, aki meghirdeti, az elmúlt években már többször jelentett be markáns szavakkal fémjelzett, új politikai irányokat - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Giró-Szász András szerint az új baloldali politika a kormányzati hatékonyság problémáit elfedő kommunikációs célokat szolgál.

A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója úgy véli: fából vaskarika, ha valaki a folyamat kellős közepén mondja azt, hogy a társadalmat tájékoztatni kell arról, miről is szólnak azok a lépések valójában.

"Mintha az első és a harmadik lépést összekeverték volna" - fogalmazott Giró-Szász András.

Hiteltelenség

A politikai szakértő szerint a társadalom nem, illetve félretájékoztatása megakadályozta, hogy konszolidáltan, világosan lehessen véghez vinni a változtatásokat.

Utólagos konszolidálással - akár a kormányzati cselekvések, akár a kormányzati információáramoltatás hathatósabbá tételével - nem lehet megtenni, amit az elmúlt két-négy évben nem tettek meg - jelentette ki a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Ma már senki sem tud hinni a kormánynak, hiszen az elmúlt években annak cselekvései ellentétben álltak az ígéreteivel - fűzte hozzá Giró-Szász András.

Ez a kormány jelenlegi problémája: már nem tud úgy cselekedni, sőt, kommunikálni se, hogy azt az emberek elfogadják és elhiggyék, holott éppen most kellene maga mellé állítania a magyar társadalom jelentős csoportjait.

Finomhangolás

Ágh Attila politológus az InfoRádiónak elmondta: az új baloldali politika lényege, hogy megmutassa a kormány által megkezdett, de nem kellőképpen kommunikált reformok szolidaritásra épülő pontjait, valamint, hogy csapatjáték indítson el a legkülönbözőbb szinteken.

A szakértő szerint különbséget kell tenni az elmúlt esztendők baloldali politikái között: Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején például "balkezes baloldali politika" volt a jellemző, olyan, amely a meglévő intézményrendszer megtartása mellett osztogatott.

"Ezt szokták udvariatlanul úgy mondani, hogy lyukas vödörbe vizet tölteni" - fogalmazott Ágh Attila.

A Corvinus Egyetem tanára úgy véli: a konszolidáció fogalma a reformok finomításával összefüggésben vetődhet fel, mivel a kormány nem vezet be új változtatásokat, ehelyett a már meglévőket véglegesíti, és abban reménykedik, hogy azok pozitív hatásai 2009-ben már jelentkezni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×