eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

"Kerepesen minden gyerek járhat iskolába, de vannak, akik nem akarnak"

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a kerepesi általános iskolában mintegy harminc roma diákot oktatnak elkülönítetten. Hat gyerek hétfőtől ismét mindennap járhat iskolába, még mindig van azonban egy csak roma származásúakból álló negyedikes osztály, és egy olyan csoport is, amelynek tagjai csupán kedden és csütörtökön tanulhatnak. Ezek az E, azaz esti osztályban tanulók - akik egy év alatt három osztályt végeztek el - szerepelnek ugyan az osztálynaplókban, ám a szüleik úgy tudják, magántanulói státuszba helyezték őket. A kerepesi polgármester szerint nem létezik E osztály. Franka Tibor az InfoRádiónak elmondta: minden gyerek járhatna iskolába, de vannak, akik nem akarnak. A kerepesi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója szerint néhány gyerek azért járt csak heti két napot az iskolába, mert rendetlenek voltak és sokat hiányoztak. Czeglédy Edit az InfoRádiónak elmondta: nem tudja hogy ezek a gyermekek roma származásúak-e vagy sem, mert erről nincs nyilvántartása.

Harminc roma gyereket oktatnak elkülönítve a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában - mondta az InfoRádiónak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Mohácsi Erzsébet közölte: az iskolában van egy negyedikes osztály, amelybe csak cigány gyerekek járnak, egy másik, ötödikes csoportba pedig hat diák került: ők eddig hetente csak két napot jártak be, hétfőtől azonban mindennap tanulhatnak.

Az iskolában van egy harmadik "virtuális osztály", az E - vagyis esti - osztály is, amelynek tagjai tavaly még ötödikesek voltak, nyáron elvégezték a hatodikat, szeptembertől hetedikbe jártak, most pedig már nyolcadikosok - tájékoztatott a kuratóriumi elnök.

Ezek a gyerekek kedden és csütörtökön járhatnak iskolába, minden tantárgyból egy-egy órájuk van, és egy év alatt elvégeztek három osztályt, nyáron ballagnak. Bár külön csoportba járnak, nevük szerepel az 5/A és az 5/B osztály naplójába - mondta Mohácsi Erzsébet.

Az iskolában hivatalosan nincs magántanulói státuszban egyetlen gyerek sem, a diákok azonban eddig úgy tudták, hogy ők magántanulók - közölte az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Vizsgálódnak

Az iskola igazgatója az osztály létrehozását azzal indokolja, hogy az ide járó gyerekek nem képesek egy harmincfős csoportban megállni a helyüket, ezért velük külön, kiemelten kell foglalkozni - magyarázta Mohácsi Erzsébet.

A kuratóriumi elnök szerint ezt az indokot el lehetne fogadni akkor, ha az E osztályba járó diákok plusz órákat is kapnának, ám ők sokkal kevesebb órán vehetnek részt, mint a többiek.

Az iskola módszere számos ponton sérti a közoktatási törvényt és az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályt, amely tiltja a szegregációt - mondta az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki beszámolt arról is, hogy az intézményben kedden vizsgálatot tartottak az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont munkatársai.E osztály nincs

Amióta Kerepesen ő a polgármester, Széchenyi István Általános Iskolában nincsen E osztály, amely az előző képviselő-testület idején azonban létezett - mondta az InfoRádiónak Frank Tibor, aki hozzátette: nem tudja, hogy a csoportot akkoriban milyen alapon hozhatták létre.

A község polgármestere kijelentette: minden gyerek járhat iskolába Kerepesen, a baj azonban az, hogy sokan nem akarnak. Franka Tibor szerint ez a szülők felelőssége.

"A szülőnek nemcsak megszülni törvényadta lehetősége a gyermekét, hanem azt fel is kell nevelni. Egyes szülők ezt a kötelezettségüket nem gyakorolják" - közölte a kerepesi polgármester.

Franka Tibor arról is beszélt: a helyi jegyző egyetlen szülőt se büntetett meg, bár lehetséges, hogy szükség lett volna rá.

Nem csak romák

Kerepesen a 320 tanuló közül húsz-harminc olyan gyerek - cigány és nem cigány - van, aki maga dönti el, hogy elmegy-e az iskolába vagy sem - mondta a polgármester.

Franka Tibor arról is beszélt: egy oktatási szakember most éppen egy olyan programot kezd kidolgozni, amelynek segítségével megoldódik a probléma.

A polgármester elmondta: a nehezen kezelhető diákok szüleit is be akarják vonni a programba, akik akár együtt is tanulhatnának a gyerekekkel.Ideiglenes állapot

A kerepesi Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője az InfoRádiónak elmondta: volt olyan időszak, amikor hat diák felkészülési idejét heti két napban határozták meg, mivel ők az elmúlt tanévben fejenként 47 napot hiányoztak.

Czeglédy Edit közölte: mivel nincs olyan nyilvántartása, amelyből kiderülne, hogy az iskolába járó diákok közül kik a roma származásúak, így azt sem tudja, hogy ezek a gyerekek mind romák-e.

Az igazgató hozzátette: azért is módosították a hat ötödikes tanuló felkészülési idejét, mert azok viselkedésükkel zavarták az osztálytársaikat - rendetlenkedtek, kimászkáltak az órákról -, akiknek miattuk csorbult a tanuláshoz való joga.

A hat diák neve azért szerepelt az osztálynaplókban, mert a velük szemben bevezetett intézkedés csak átmeneti volt. Ezt annak érdekében vezették be, hogy ne kelljen őket alkalmasint feljelenteni - jelentette ki Czeglédy Edit.

Túlkorosak

Azok a diákok, akik 13-16 évesen még mindig az ötödik osztályban tanultak, tavaly E osztályosok voltak. A csoport létrehozásáról a tanév elején a képviselő-testület döntött - mondta az igazgató.

Czeglédy Edit hozzátette: a csoport tagjai azért végeztek el három osztályt egy év alatt, mert megoldást kellett találni annak érdekében, hogy ezek a túlkoros gyerekek valamivel gyorsítottabb ütemben, de korrekt módon szerezhessék meg azokat az érdemjegyeket, amelyek fedik a tudásukat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×