eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sokkal boldogabbak vagyunk, mint hisszük

Bár a magyarok panaszkodósnak tartják magukat, a Figyelő és a Szonda Ipsos közös felmérése szerint az emberek 90 százaléka megosztja másokkal jókedvét, örömét; bánatát viszont csak a megkérdezettek 46 százaléka újságolja el másoknak. Az egészség és a szerető család a pénznél is fontosabb az emberek számára.

A felmérésről a Szonda Ipsos kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: a boldogság mérhető, ha elég sokféle kérdést tesznek fel, és alaposan körbejárják a témát.

A közvélemény-kutatások szerint a magyarokat alapvetően két dolog teszi boldoggá: az egészség, valamint a nyugalmat garantáló családi környezet - hangsúlyozta Závecz Tibor, hozzátéve: a boldogság nálunk nem eufória, nem lelkesedés, hanem a békesség, a lelki nyugalom érzése.

Az anyagiakról szólva a szakember úgy fogalmazott: a pénz valamilyen mértékben nyilván boldogít, de ez csak relatíve fontos az emberek számára, a harmadik-negyedik helyen szerepel. Emellett a válaszadók kétharmada szerint a gazdagok nem boldogabbak az átlagnál.

A másik mindig boldogtalan?

Van egy olyan érdekes összefüggés, hogy akinek boldog volt a gyerekkora, sokkal inkább gondolja rendben lévőnek a jelenlegi helyzetét. Számukra nagyon jó minta a gyermekkor, amelynek tükrében a jelenlegi életüket is pozitívabban értékelik - fejtette ki a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.

A felmérés szerint az emberek 85 százaléka úgy emlékszik vissza, hogy boldog volt gyerekkorában, és csak 12 százalék tartja boldogtalannak gyermekéveit.

Érdekes az is, hogy a megkérdezettek 58 százaléka tartja magát boldognak, a társadalom többségét ezzel szemben csak 8 százaléka. Ennek tükörképe látszik a boldogtalanság rubrikájában: önmagát 29 százalék, a magyarok zömét viszont 78 százaléka gondolja boldogtalannak.

Hosszabb időtávon még pozitívabb a kép: az emberek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy élete nagyobb részében volt boldog, 14 százaléka pedig egész eddigi életére igaznak tartja ezt az állítást. A boldogtalanság esetében ez 2, illetve 16 százalék volt.

Szélesebb dimenzió

Závecz Tibor szólt arról is, hogy a boldogságnál szélesebb a szeretet dimenziója, amely a családtól távolodva elmegy a barátok, munkatársak világába is.

A karácsony korábban keresztény ünnepből átváltott családi eseménnyé, és most vesz fel olyan dimenziókat, hogy valóban általában a szeretet ünnepe legyen, magába foglalva a keresztény és a családi momentumokat is - fűzte hozzá a szakember.

A kutatási igazgató szerint a karácsony az egyedül élők esetében okozhat boldogtalanságot, de ez csak néhány napig tart, és a pénz teljes hiánya is hasonló következménnyel jár, míg a pénzszűke inkább ötletes megoldásokat szül.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×