eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miről szavaznak ma a parlamentben - tájékozódjon előre!

Hétfőn szavaz az Országgyűlés az új egészségbiztosításról. Ha a parlament elfogadja a reformtervezetet, akkor jövőre megkezdődhet a rendszer kiépítése. A koalíciós pártok által támogatott törvényjavaslat szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy ideig megmaradna, és 8-10 egészségpénztár versenghetne az ügyfelekért.

A jelenlegi egy helyett az új rendszerben több, a kormánypártok szerint 8-10 egészségpénztár alakulhat.

Ezek tartják majd a kapcsolatot az ügyfelekkel, szervezik meg a betegutat, és kötnek szerződést a kórházakkal, tehát javasolják majd, hogy például egy mandulaműtétre melyik intézménybe lehet menni.

A betegeknek csak annyi lesz a dolguk, hogy kiválasszák azt a pénztárat, amelyik a legvonzóbb feltételeket nyújtja. Aki elégedetlen a pénztárával, az egy évben egyszer válthat.

A pénztárak az egészségügyi szolgáltatás biztosítása mellett átvállalhatják a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, adhatnak uszodabérletet, vagy wellnesbérletet, ezzel csábíthatnak több ügyfelet magukhoz.

A pénztárak valamennyi háziorvossal, és minden kórházzal kötelesek szerződni, később azonban csak azokkal az intézményekkel kell szerződéses kapcsolatban állniuk, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak.

A tárca szerint a későbbiekben sem sérül a szabad orvos- és kórházválasztás. A beteg ugyanis olyan intézménybe is mehet vizsgálatra, kezelésre, műtétre, amelyiknek nincs szerződése a pénztárával.

Ehhez azonban előzetesen egy eseti engedélyt kell kérnie a pénztárától. A pénztárak munkatársai jövő nyáron toborozhatnak majd, ők személyesen vagy levélben érik el az embereket.

Ezt megelőzően megtörténik a megyék elosztása. A magánbefektetők nyilvános aukción vásárolhatnak majd ellátási területet.

A kórházaknak az lesz az érdekük, hogy a pénztárak szerződjenek velük, és kifizessék a betegek ellátásának költségeit. Ezért a tárca tervei szerint javítják majd a szolgáltatás színvonalát. Ez biztosítja a rendszer hatékonyságát.

A várólisták is rövidülnek majd az egészségügyi miniszter szerint, mert amelyik pénztárnál a várólista az országos átlagnál hosszabb lesz, annak finanszíroznia kell azt, hogy az átlag alatti számokat elérje.

Azt is hangsúlyozzák a minisztériumban, hogy amelyik egészségügyi ellátás ma ingyenesen jár, azt az új rendszerben is ugyanúgy térítésmentesen megkapják majd a betegek.

Aki nem választ pénztárat, az a területileg illetékeshez kerül, tehát senki sem maradhat pénztár és egészségügyi ellátás nélkül.

Az 51%-os állami, és 49%-os magánbefektetői tulajdonhányadú pénztárak jövő ősszel alakulhatnak meg, és 2009 januárjától indulhat a rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×