eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Áldatlan állapot - sztrájk az Áldás utcai iskolában

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a hétfőn kezdődött munkabeszüntetésben mintegy 10 ezer pedagógus vesz részt, a sztrájk több száz iskolát érint országszerte. Az InfoRádió a II. kerületi, Áldás utcai Általános Iskolát kereste fel.

Az Áldás Utcai Általános Iskolában hétfőn 10 órakor kezdődött a tanítás. A tantestület pénteken döntött úgy, hogy csatlakozik a sztrájkfelhíváshoz, mivel többen nem értenek egyet az egészségbiztosítási és a nyugdíjrendszer tervezett átalakításával.

Tóth András magyartanár szerint a kötelező óraszám emelése is problémát jelent, de a mostani munkabeszüntetést nem emiatt szervezték.

Még a múlt héten összehívták a tantestületet, és a tanárok 30 százaléka döntött úgy, hogy csatlakozik a felhíváshoz. A tanárok a munkaidő kezdetén megérkeztek ugyan, az első két órát azonban nem tartották meg. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az elmaradt két órát kell-e pótolni.

A pedagógusok határozatlan idejű sztrájkhoz nem csatlakoznak - mondta Horváth Attiláné igazgató. Elmondta azt is: a tanítás tíz órakor elkezdődött.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×