eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kármentesítik az Óbudai Gázgyárat

Mintegy 5 milliárd forintért a Fővárosi Gázműveknek kell kármentesítenie az Óbudai Gázgyár területét - döntött a napokban a főváros. Ikvai-Szabó Imre városfejlesztési főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a megtisztított területen egy Millenáris Parkhoz hasonló kulturális központot szeretnének létrehozni.

Hogy pontosan mikorra végeznek a kármentesítéssel, az a környezetvédelmi hatósághoz benyújtandó tervekből derül majd ki, ezek azonban még nem készültek el - mondta az InfoRádióban a főpolgármester-helyettes. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy a gázmassza elszállítása mikorra fejeződik be.

Hosszú történet

A Gázgyár ügye már régóta húzódik. A terület épületei műemléki védettség alatt állnak, például a száraztisztító, egy földszintes, nagy belmagasságú csarnok, az óraház, ahol a gyárból kikerülő gáz mérését szolgáló órák voltak, a víz- és kátránytorony, valamint a villamos központ, ahol a gyár áramellátásáért felelős generátor található meg.

Az Északi összekötő vasúti hídtól délre fekvő Gázgyár egy 27 hektáros területen fekszik, építése 1910-ben kezdődött, és 1914 nyarán adták át. Az épületegyüttes vasúti összeköttetést is kapott. A kor legkorszerűbb technológiájával felszerelt gyár napi 250 ezer köbméter gázt termelt.

A gyár körül saját lakótelep is épült, valamint kiszolgáló épületek is készültek: a Munkástelep és a Tisztitelep.

Az üzemet 1984-ben zárták be véglet, miután a főváros már teljes egészében átállt a földgázra. 2004-ig a területen még végeztek adminisztratív munkát, ezt követően azonban a terület a főváros tulajdonába került.

Azóta számtalanszor vetődött fel a terület kulturális célokra való hasznosítása. Az Orbán-kormány idején műszaki-tudományos múzeumegyüttest terveztek ide, de az is felmerült, hogy ide költöztetik ki a Kossuth téren lévő Néprajzi Múzeumot.

Semmi változás

A Gázgyárral azóta sem történt semmi, annak ellenére, hogy a Gyurcsány-kormány a programjában is foglalkozott a terület hasznosításával.

A fővárosi közgyűlés 2005-ben fogadott el egy határozatot a Gázgyár fejlesztéséről, amely szerint rendezik a környezetet, a Duna-partot, és egy múzeumegyüttest hoznak létre a területen. Az illetékesek akkor azt nyilatkozták: a Gázgyár 2006-ban nyílhat meg a közönség előtt.

A mostani döntés értelmében a terület rekultiválását a Fővárosi Gázműveknek kell elvégeznie, mivel ez a cég a károkozó. A társaságnak ehhez egy rekultivációs tervet kell készítenie, és benyújtania a környezetvédelmi hatósághoz.

Az elszállításra, illetve megsemmisítésre váró gázmassza mennyiségét, csakúgy, mint a kármentesítés időtartamát, a szakhatósághoz benyújtandó terv tartalmazza majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×