eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szembesítés az asztal sarkáról "lepöckölt" problémával

Ha érvényes lesz a Fidesz által a tandíj kérdésében kezdeményezett népszavazás, akkor a kormány végrehajtja a voksolás eredményét - mondta Hiller István oktatási miniszter a "Tárcatükör a Közgázon" elnevezésű rendezvényen. A fejlesztési részhozzájárulásról a miniszter Pokorni Zoltánnal, az Orbán-kormány oktatási miniszterével vitatkozott.

Hiller István oktatási miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett vitában ismét elmondta, hogy szerinte a fejlesztési részhozzájárulás, vagyis a tandíj várhatóan növelni fogja a felsőoktatás színvonalát és versenyképességét.

Ebben sokkal kisebb a szakmai vita, mint ahogy a sajtóból kitűnik. Az éles vita politikai. Amennyiben a népszavazás ebben a kérdésben érvényes lesz, a kormány az emberek döntését végrehajtja - jelentette ki a miniszter.

Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány oktatási minisztere szerint társadalmi kérdés, hogy kiket zár ki a felsőoktatásból a tandíj.

Ha úgy tetszik, akkor ez egy politikai probléma, amelyet le lehet pöckölni finnyásan az asztal sarkáról, hogy "fúj-fúj politika". Nem, az egy nagyon fontos társadalmi kérdés, hogy kik, milyen akadályok leküzdésével, hogyan juthatnak be az elitté válás kapujába és kik el zárják el ezt az utat - mondta a Fidesz alelnöke.

Abban mindkét fél egyetértett, hogy az általános iskolák felső tagozatán problémák vannak az oktatással.

Pokorni Zoltán azt mondta, érdemes megnézni, rendbe tehető-e a felső tagozat, majd kritizálta a Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter által javasolt 6+6 osztályos iskolatípust.

Hiller István hangsúlyozta, hogy maga sem híve a 6+6-os rendszernek, de nem zárja ki, mert vannak esetek, amikor működhet, például az elit középiskolákban.

Hozzátette: a nemzetközi vizsgálatok eredményeiben a 10 és 15 éves tanulók eltérő teljesítménye azzal magyarázható, hogy bár a diákok megtanulnak írni, olvasni és számolni, de ez az alap nem elég szilárd ahhoz, hogy később biztonsággal lehessen rá építeni.

Hiller István és Pokorni Zoltán egyetértett abban, hogy a társadalmi különbségek újratermelése az oktatási rendszer egyik legégetőbb gondja.

A napokban nyilvánosságra hozott PISA-felmérés szerint, továbbra is a magyar oktatási rendszer őrzi meg leginkább a társadalmi különbségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×