eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A munkáltatók a neves intézményekből érkező, gyakorlott fiatalokat keresik

Az orvosi- és a bölcsészettudományi karok állnak az első helyeken az idei felsőoktatási rangsorban. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ összeállítása szerint még mindig a régi, nagynevű egyetemek a legszínvonalasabbak.

Ahogy tavaly, úgy idén is a nagy egyetemek vezetik a felsőoktatási rangsort - mondta az InfoRádiónak az Országos Felsőoktatási Információs Központ igazgatója.

Kerekes Gábor közölte: idén az első tízben orvosi- és bölcsészkarok szerepelnek, ide ezeken kívül egyedül az ELTE Természettudományi Kara került még be.

Az első helyen holtverseny alakult ki a tavalyi első, az ELTE Bölcsészettudományi Kara és Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara között. A harmadik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara lett - tette hozzá az OFIK igazgatója.

2006-ban az orvosi egyetemek, bizonyos adatok hiánya miatt, nem szerepeltek a rangsorban, ez okozta a mostani átrendeződést - közölte Kerekes Gábor, aki hozzátette: ezek a karok nyilván tavaly is jól szerepeltek volna a listán.

Oktatók és hallgatók

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ az oktatók, illetve a hallgatók minősége, kiválósága alapján állítják össze a rangsort.

Az oktatóknál azt vizsgálják, hánynak van közülük tudományos fokozata és hány diák jut egyre-egyre, a hallgatóknál pedig azt, hányan kerülnek be az intézményekbe nyelvvizsgával, és milyen pontszámmal jutottak be - magyarázta Kerekes Gábor.

Az OFIK igazgatója elmondta: az, hogy az oktatási tárca meghatározta, hogy mely szakokra hány hallgatót lehet felvenni, alig befolyásolta a rangsort.

Neves egyetem és szakmai gyakorlat

A munkáltatóknál sokat nyom a latba, hogy a munkát kereső fiatalok mely felsőoktatási intézményben végeztek - mondta az InfoRádiónak a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Cservenyák Tamás közölte: azok a munkaadók, amelyek megtehetik, hogy válogatnak, eszerint is szelektálnak a hozzájuk jelentkezők közül.

A karriertanácsadó-vállalat ügyvezető partnere szerint a nevesebb intézmények magasabb színvonalú képzést biztosítanak.

Cservenyák Tamás elmondta: gyakorlat, hogy a munkáltatók azokat a frissen végzett fiatalokat választanak ki, akik már dolgoztak munkahelyen, megszokták a légkört és nagyjából ismerik az egyes osztályokat, jó esetben pedig szakmai tapasztalatuk is van.

A megszerzett tapasztalat javíthatja azok esélyeit is a munkakeresésben, akik kevésbé neves egyetemen vagy főiskolán végeztek - közölte a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×