eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Miért kell megadni a személyi igazolvány számát egy interjúhoz?

Személyi igazolvány számot kértek a Honvédelmi Minisztériumban egy interjú elkészítéséhez. Később kiderült, tévedés történt, a személyes adat közlése nem volt szükséges, mivel telefonon készült az interjú.

Az InfoRádió megkereste a Honvédelmi Minisztériumot egy interjú miatt. A sajtóosztály munkatársa az interjú elkészítéséhez kérte a személy igazolvány számát.

Amikor arról érdeklődtünk, miért szükséges ez, azt a választ kaptuk, hogy van egy formanyomtatvány, amelyet az interjúigénylésekhez ki kell tölteni, és ezen szerepel ez a kérdés is.

A kérdés: mikor emelik ki a bombát

Egyetlen őrzött katonai létesítménybe sem szerettünk volna bejutni, csupán arról érdeklődtünk volna telefonon a honvédség illetékesétől, hol tart az Északi vasúti összekötő hídnál talált bombák kiemelése és hatástalanítása.

Megkérdeztük, mi történik, ha nem adjuk meg a kért adatot. Erre azt a választ kaptuk: utána kell nézi, hogy ebben az esetben adhat-e interjút a tárca illetékese.

Ezt követően, mivel nem értettük, miért van szükség egy interjúhoz személyes adatokra, jeleztük, hogy a témával foglalkoznánk - ugyancsak egy interjú keretein belül. A sajtóosztály munkatársa rögzített az igényt.

"Minden az én hibám"

Később ugyanazzal a sajtómunkatárssal beszéltünk, aki ekkor már azt mondta, hogy minden az ő hibája, és nem kell személyigazolvány-szám az interjú elkészítéséhez, s ha továbbra is érdekel bennünket a téma, küldjünk e-mailben interjúkérelmet.

Megtettük, mert érdekelt bennünket, hogy milyen esetekben kérik még a személyes adatokat egy munkáját végző újságírótól, illetve, hogy mi történik abban az esetben, ha nem adja meg azokat. További kérdés, hogy a kapott adatokkal mi lesz. Ez csak félreértés lehet

Érthetetlen az adatvédelmi biztos számára, hogy miért kérték a személyigazolvány számot a Honvédelmi Minisztériumnál az interjú készítéséhez. Péterfalvi Attila az InfoRádiónak elmondta: csak kivételes esetekben kérhetik az azonosítást az újságírótól.

A különösen védett objektumba - és a Honvédelmi Minisztérium ilyen - természetesen kérhetők személyes adatok, ha oda be akar lépni egy civil.

Szerinte azonban egy telefonos interjúnál ez nem megengedett, hiszen a riporter itt közérdekű információkat akar beszerezni, amelyek bárki számára megismerhetőek.

Péterfalvi Attila úgy vélte: itt csak félreértésről lehet szó.

Valóban félreértés

A HM szóvivője az InfoRádióval közölte: félreértés történt, ugyanis a személyi igazolvány száma a személyes interjúk elkészítéséhez kell.

Bocskai István hozzátette: telefonos interjú készítésének engedélyezéséhez nincs szükség az újságíró személyi igazolvány-számára.

Célunk a hiteles és pontos tájékoztatás, és igyekszünk munkánkat ennek érdekében pontosan és gyorsan végezni. Néha azonban mi is tévedünk - írta.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×