eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Ötszázalékos gázáremelést tervez a kormány

Ötszázalékos lakossági és 4,3 százalékos ipari-közületi gázár-emelést javasol jövő év elejétől a Magyar Energia Hivatal - írja a Népszabadság. A lap információja szerint ez az indítvány kerül majd a kormány elé. A gázzal ellentétben az árampiacon a kormány központi ármegállapítási joga jövőre az ipari közületi piacon megszűnik. Ez komoly emelést hozhat.

A Magyar Villamos Művek október 25-i áram-árverését követően az egyik nagy vevő, az ELMÜ igencsak borsos emeléseket előrevetítő elvi becsléssel állt elő. Az áramkereskedő cég szerint a termelőüzemeknek 17-36, a bevásárlóközpontoknak 23-33, az egyetemeknek 32, az irodaépületeknek pedig 31-33 százalékkal nőne az áramszámlájuk.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyre nagyobb gondot okoznak a MÁV-nak a színesfém-tolvajok és a rongálók. Tavaly 11 millió forintot tett ki a közvetlen veszteség, az úgynevezett közvetett kár azonban mostanra már 3-4 milliárd forintra rúg. Szinte mindennapossá váltak a vasutat érintő rongálások: lopják a kábeleket, megpróbálják felszedni a síneket, sőt a közelmúltban is többször helyeztek betontömböket a mozdonyok elé. A gazdasági tárca 6-9 milliárd forint megtakarításra számít a szárnyvonalak megszüntetéséből, kérdés azonban, hogy megéri-e fenntartani, őriztetni a tolvajok könnyű prédájává váló, ideiglenesen pihentetett síneket és épületeket.

Az Index szerint egy francia állami vasúti cég segít kitalálni, hogy mi legyen a Nyugati pályaudvar mögötti 30 hektáros terület sorsa. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság a közelmúltban felállította a Programalkotó Fórum nevű társaságot, amelynek célja, hogy kidolgozza a Nyugati mögötti terület jövőjét. A fórumnak tagja az Arep nevű francia vasúti cég is, amely függetlenként képes lehet összehangolni az elképzeléseket. Az Arepet nem pályázaton választották ki, hanem széleskörű tapasztalatai miatt hívták meg a Programalkotó Fórumba.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×