Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titokzatos figyelmeztető táblák egy dunakeszi játszótéren

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"A játszótér használata balesetveszélyes!\" Ez a felirat figyelmeztet a dunakeszi Béke utca játszóterének minden játékán. A játszótér ugyanakkor tárva-nyitva áll, vagyis nem lehet tudni, hogy az üzemeltető feltűnő óvatosságáról, vagy valódi veszélyről van-e szó - mondta az InfoRádiónak egy helybeli szülő. Egy játszótér-minősítéssel foglalkozó szakember elmondta: a veszélyes játékokat azonnal ki kell javítani, vagy le kell bontani. Végh Péter ugyanakkor rámutatott: problémát okoz, hogy a GKM-rendeletben kijelölt minősítőintézetek többféleképpen értelmezik a balesetveszély fogalmát.

Az InfoRádió által megkérdezett cég akkor minősíti balesetveszélyesnek a játszótéri játékokat, ha azoknál fennáll a veszély, hogy használatuk közben a gyerekek megsérülnek, egészségük súlyosan, tartósan károsodik - mondta a TÜV-Rheinland Hungária osztályvezetője.

Végh Péter közölte: a játszóterek állapotát 2008 végéig évente, azután pedig kétévente kötelező ellenőriztetni, a vizsgálat során balesetveszélyesnek ítélt eszközök kijavításáról, használatának megakadályozásáról vagy elbontásáról pedig az üzemeltető azonnal köteles intézkedni.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kijelölt, a játszóterek ellenőrzését végző cégek között szemléletbeli különbség van: az egyes vállalatok mást és mást tartanak balesetveszélyesnek - tette hozzá.

Mivel se a szabvány, se a minisztériumi rendelet nem határozza meg, hogy az egyes hibák milyen esetben számítanak balesetveszélyesnek, az ellenőrzést végző intézet hatásköre dönteni erről - magyarázta a TÜV-Rheinland Hungária osztályvezetője.

Végh Péter szerint biztos, hogy az adott játszótéren nem balesetveszélyes minden játék, ezért jó lenne, ha csak azokra kerülne ki a figyelmeztető felirat, amelyekkel valóban vigyázni kell.

A TÜV-Rheinland munkatársa úgy véli, sok hiba viszonylag kis ráfordítással kijavítható, előfordul, hogy elég egy létrafokot áthelyezni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt