eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Leomlanak az uniós határok december 21-én

November 8-án és 9-én hoz végleges döntést az Európai Unió a schengeni határok kibővítéséről - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter. Takács Albert a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: semmilyen körülmény nem akadályozza, hogy megszűnjenek a belső határok december 21-én a szlovén, az osztrák és a szlovák határszakaszon.

A politikus elmondta: az Európai Parlament hozzájárulásának eredményeként előbb a szárazföldi és a vízi határokon, jövő márciusban pedig - a menetrendváltással - a légi közlekedésben is életbe léphet a szabályozás.

Takács Albert emlékeztetett arra: az ukrajnai és a szerbiai magyaroknak továbbra is vízumot kell váltaniuk, ugyanakkor a 20 euróért megvásárolható vízum a magyar-ukrán kishatárforgalomban 50 kilométeres határsávban szabad mozgást biztosít.

Az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője szólt arról is, hogy Magyarország és Románia között marad a vízummentesség, Horvátországba pedig továbbra is személyi igazolvánnyal lehet utazni.

Új megyei vezetők

A miniszter arról is beszámolt, hogy jövő héten nevezi meg a megyei főkapitányságok új vezetőit.

Takács Albert kifejtette: azért mentettek fel több rendőri vezetőt, mert január 1-étől összevonják a rendőrséget és a határőrséget, így nem tartható fenn, hogy a megyei struktúrában csak rendőri vezetők legyenek.

Az országos rendőrfőkapitány tegnap hat megyei rendőrfőkapitány kinevezésének visszavonását kezdeményezte az igazságügyi és rendészeti miniszternél. Bencze József Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye rendőrfőkapitányainak felmentését javasolta.

A gyülekezési törvény esetleges módosításáról Takács Albert az InfoRádiónak azt mondta: a tervezet szerint a rendőrség azonnal kiemelné a tömegből a maszkot viselő embereket, viszont a be nem jelentett tüntetéseken nem oszlatnának automatikusan.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×