eur:
388.43
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az építtető szerint nem sérült a budai kristálybarlang

Tagadja az ingatlanfejlesztő cég, hogy megsérült volna a Citadella alatt lévő, januárban feltárt kristálybarlang; a kft. szerint az építési törmelék csak ideiglenesen torlaszolta el a bejáratot. Adamkó Péter barlangkutató vasárnap az InfoRádióban beszélt arról, hogy a cég betemette a barlang bejáratát.

Nyolc-tíz méternyi építési törmelék fedi a januárban a Citadella alatt feltárt kristálybarlang bejáratát - tájékoztatta az InfoRádiót Adamkó Péter barlangkutató.

A szakember elmondta: az év elején egy luxusvilla építése előtt bukkantak a világszenzációnak számító barlangra, a hatóság viszont csak úgy adott engedélyt a további építkezésre, ha az építtető 24 órás bejárási lehetőséget biztosít a kutatóknak a barlangba.

Adamkó Péter nem tudja, hogy a kristálybarlang megsérült-e, mivel nem fértek a bejárat közelébe.

A természetvédelmi hatóság mindenesetre szombat délelőtt leállíttatta a barlang fölött lévő luxusvilla építését, azóta biztonsági őrök vigyáznak a telekre.

A házat építtető B Soares Ingatlanfejlesztő Kft. közleményében azt írja: "sem mi, sem a kivitelező partnerünk nem tömte el a barlangot, vagy a barlangbejáratot, nem nyúltunk a páncélajtóhoz, a védett természeti érték továbbra is érintetlen és sértetlen állapotban van".

A cég közlése szerint ideiglenesen került az építési törmelék a barlang lelakatolt bejárata elé, azt az építtető legkésőbb kedden elviszi.

Adamkó Péter erre reagálva az InfoRádiónak elmondta, ő csak a szemének hisz, márpedig nem láthatta a barlangot, így nem tudja megállapítani, hogy megsérült-e.

Bár a fővárosi közigazgatási hivatal - elfogultságra hivatkozva - a VII. kerületi önkormányzat hatáskörébe utalta az ügyet, a területileg illetékes I. kerület is figyelemmel kíséri az ügyet.

Az építtető cég megjegyezte, hogy január óta ötmillió forintot költött saját költségén a barlang megóvására és a kutatók munkájára.

A közlemény szerint  Adamkó Péter 3,6 millió forintot kapott a cégtől a barlang feltárásáért.

A barlangkutató az InfoRádióban elmondta: nem ő kapta a feltárásért járó díjat, hanem egy kft., amelynek az általa vezett Barlangkutató és Hegymászó Sport Egyesület csak alvállalkozója volt.

Hozzátette: ő és tucatnyi munkatársa munkabért kapott ettől a kft.-től

Adamkó Péter cáfolta azt is, hogy ő a kizárólagos kutatója a kristálybarlangnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×