eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lendvai Ildikó: "Csak zsaroljon meg!"

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint képviselőcsoportjuk életben tartja a miniszterelnök által hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: akár zsarolásnak is nevezhető ez, de normális esetben a közélet megtisztítását célzó kérdésekről a parlamentnek kell döntenie.

Népszavazást lehet tartani a közélet tisztaságát és a demokrácia átláthatóságát kérdésként feltevő gondolatokról, de jó volna, ha nem kellene - mondta a politikus.

Lendvai Ildikó közölte: "megpróbálkoznak" a kétharmados törvényeket megalapozó ötpárti tárgyalásokkal, de nem szeretnének abba a zsákutcába "belelépni", amely eddig lehetetlenné tette az ehhez hasonló fontos kétharmados törvények megoldását.

A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy a legtöbb esetben hosszú hónapok, esetleg évek tárgyalásai után sem jutottak eredményre a képviselők.

Ezt nem szeretnénk, ezért életben tartjuk a lehetőséget, hogy esetleg népszavazás döntsön - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy ezt az ellenzék zsarolásnak nevezte, Lendvai Ildikó azt mondta: "vállalom, ha engem meg kell zsarolni, hogy végre a jövedelmemet átláthatóvá tegyem, nincs így, akkor a jobbik énem csak zsaroljon meg!"

Szerinte a népszavazási kezdeményezés bejelentése máris hozott hasznot, ugyanis a Fidesz is előállt javaslatokkal, amelyek között van elfogadható is, az öt párt pedig folytatta a megrekedt egyeztetéseket.

Lendvai Ildikó elmondta: reményei szerint megszületik a parlamenti megállapodás ezekben az ügyekben.

"Azt hittük, valami pici számlaügy""

"Nagy hiba volt, hogy nem hívtam fel Zushlag Jánost 2005 novemberében, amikor megtudtam, hogy az ügyészség nyomoz az uniós pénzek ügyében" - mondta Lendvai Ildikó.

Emlékeztetett arra, hogy ekkor jelent meg a HVG-ben egy rövid beszámoló arról, hogy a Bács-Kiskun megyei ügyészség nyomozni kezdett.

A politikus közölte: nem tulajdonítottak az ügynek jelentőséget, mert úgy gondolták, hogy az valami pici számlaügy.

Azt hittük, hogy a fiúk valamit rosszul adminisztráltak az APEH felé, egyikünk sem szembesült azzal, amivé a gyanú szerint, kiteljesedett - tette hozzá.

"Az egyéni értékelés ne keveredjen a történelmi ítélettel!"

Lendvai Ildikó azzal kapcsolatban, hogy Havas Szófia MSZP-s országgyűlési képviselő a HVG-nek azt mondta, 1956 esetében nem szokott forradalmárokról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudná semmilyen módon annak nevezni, emlékeztetett, a politikus családjában köztudomásul történt egy tragédia a forradalom idején.

Havas Szófia édesapja, Horn Gyula volt miniszterelnök testvére 1956-ban meghalt, a család szerint meggyilkolták.

Az ember a saját átélését nem keverheti össze egy történelmi ítélettel. 1956-ban forradalom volt - tette hozzá.

A frakciónak nincs békítő szerepe. Egy dolgot tehetünk, megismételhetjük azt, amit az MSZP, a frakció 1956-ról gondol - mondta Lendvai Ildikó.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×