eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szándékosan fertőzte meg partnereit egy HIV-pozitív férfi Budapesten

Szándékosan fertőzött meg két nőt HIV-vírussal egy budapesti férfi az ügyészség szerint. Súlyos egészségkárosítással vádolják, de szabadlábon van, mert nincs jogalap az őrizetbe vételére - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Júniusban nyújtotta be a XI. kerületi ügyészség a vádiratot a bírósághoz, amelyben a férfit kétrendbeli, súlyos egészségromlást eredményező testi sértéssel vádolta meg - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Morvai Attila közölte: a vádlott már 2000 júliusában tudott arról, hogy HIV-fertőzött, ennek ellenére úgy létesített szexuális kapcsolatot két nővel, hogy ezt nem közölte velük, és nem is védekezett, nem tett semmit azért, hogy a partnereit megóvja.

Az aktusok során mindkét nő megfertőződött HIV-vírussal, az orvosszakértő pedig megállapította, hogy ez a sértetteknél súlyos egészségromlást eredményezett - tette hozzá.

A férfi szabadlábon védekezik, nincs ugyanis olyan speciális jogszabályi rendelkezés, amely kimondaná, hogy vele szemben más eljárási formát kellene alkalmazni, mint egy más bűncselekmény esetében - mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az ügyészség szóvivője arra a kérdésre nem tudott "megalapozott választ adni", hogy a gyanú szerint másokat is megfertőzött-e a férfi a vírussal.

Közölte: ebben a két esetben vannak meg azok a szükséges bizonyítékok, amelyek alapján a bíróság megállapíthatja a vádlott bűnösségét.Öt vagy hét és fél

Amennyiben a vádiratban foglaltak bizonyítást nyernek, felmerül a gyanúja a súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntettének, amiért a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztés büntetést rendel kiszabni alapesetben - mondta az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd.

Magyar György hozzátette: ha ez a bűntett többször fordult elő, vagy az illető más bűncselekményt is elkövetett, akkor a maximális büntetést, hét és fél év szabadságvesztést is kaphat.

Arra a kérdésre, hogy helyes-e hagyni a vádlottat szabadlábon védekezni, az ügyvéd elmondta: nagyon komoly indok kell ahhoz, hogy valakit előzetes letartóztatásba vegyenek.

Hozzátette: elvben felmerülhet, hogy az illető újabb bűncselekményt követne el, ez pedig lehetséges letartóztatási ok lehet, azt azonban - mint mondta - nem tudjuk megítélni, hogy ebben az adott esetben indokolt-e vagy sem.

"Nem tudhatjuk - álláspontom szerint - így most azt, hogy tulajdonképpen ki fertőzött meg kit, a vallomások igazak-e vagy hamisak, azt is ellenőrizni kell, ha önmagára nézve valaki terhelő vallomást tesz, és azt is ellenőrizni kell, ha valaki terhel" - közölte Magyar György.

Az ügyvéd úgy véli: azok, akik jobban ismerik az ügyet és eljártak benne, meg tudták állapítani, hogy nincs szükség az előzetes letartóztatásra, ez azonban az ő felelősségük.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×