eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Sebezhető a több-biztosítós rendszer"

Az egészségbiztosítási reformról kötött koalíciós megállapodás több fontos részletkérdést megoldatlanul hagyott - mondta a GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója. Skultéty László szerint a magánbefektetőknek tudniuk kellene, hogy milyen menedzsmenti jogokat kaphatnak. Hozzátette: egy-két éven belül biztosan nem lesz számottevő minőségjavítás, eleinte csak hangulatjavító intézkedésekkel kell számolni.

Több kérdést nem tisztáztak az egészségbiztosítási reformról kötött koalíciós megállapodásban a működés és a verseny színtereit és korlátait tekintve - mondta az InfoRádiónak a GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója.

Skultéty László kiemelte: a magánbefektetőknek tudniuk kellene, hogy milyen menedzsmenti jogokat kaphatnak, ugyanis a befektetők akkor tudnak az ellátás költségein komoly mértékben megtakarítani, ha ők dönthetik el, kivel kötnek szerződést és milyen volumenre.

A választások előtti egy évben komoly helyi ellenállással találhatja magát szemben egy befektető a struktúraátalakítás kapcsán - közölte Skultéty László.

Felmerült, hogy bevezetik a biztosítotti létszámkorlátot, ám ez a választás lehetőségének korlátozását jelentené - vélekedett az igazgató.

Skultéty László szerint nem biztos, hogy javulhat az ellátás, ugyanis sok bizonytalanság van ebben a modellben.

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója kiemelte: az első egy-két évben a szükséges strukturális átalakításokat, szabályozatlanságokat, kapacitásszűkítéseket kell végrehajtani, ám ez lehet, hogy olyan újabb felforduláshoz vezet, mint amilyen a kórházátalakítás volt.

Ezt követően javulhat az ellátás, addig csak hangulatjavító intézkedésekre lehet számítani - tette hozzá.

Skultéty László közölte: a rendszer sebezhető, és a politika keresztbetehet a magánbefektetőknek, ha akar.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×