eur:
389.63
usd:
364.89
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Így lehet bliccelni az autópályán

Ellephetnék a bliccelők az autópályákat, mivel az azokat kezelő cég kamerás ellenőrző rendszere nem tesz különbséget a motorkerékpárok, személyautók, kamionok között.

A lebukás esélye szerény az autópályákon- írja a Népszabadság. A hiányosságok megszüntetése pedig több milliárd forintba kerülne. Az autópályadíjak felét spórolhatták meg a szemfüles személygépkocsi-tulajdonosok az idén nyáron, ha mobiltelefonon négy napra érvényes motorkerékpáros matricát vásároltak autójuk rendszámára. A gazdasági tárca díjrendelete szerint szeptember 30-ig fél áron megváltható virtuális címke az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ellenőrző rendszerének megtévesztéséhez legalábbis elég volt. A több százmillió forintért kiépült hálózat ugyanis csak azt figyeli: a kamerái előtt elhaladó jármű rendszámához tartozik-e bármilyen érvényes matrica.

Dombóvári közpénzekkel "igazoltak" önerőt uniós pályázatokhoz egyes dél-dunántúli cégek - mondta a Magyar Nemzetnek Naszvadi Balázs dombóvári Fidesz-KDNP-s képviselő, aki két példával is alátámasztotta állítását. Ezek szerint a Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt.-nek 2003. május 27-én 140 millió forintot, míg a Kapos Innovációs Transzfer Központ Kht.-nak 2004. augusztus 26-án 26 millió forintot utalt át a dombóvári önkormányzat, hogy a társaságok az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt igazolni tudják. A pénzt - vélhetőleg a pályázatokhoz szükséges fedezetigazolás kikérése után - a cégek visszautalták az önkormányzatnak. Naszvadi Balázs az észrevételeiről tájékoztatta Lóránt Zoltánt, az Állami Számvevőszék főigazgatóját is. Dombóvár polgármestere nem is tagadta a "segítséget", de úgy fogalmazott, hogy a város minden pályázati közreműködése testületi jóváhagyással, jogszerűen történt.

Nyolcmilliárd forint adót fizettek be az év első öt hónapjában a gyógyszercégek az APEH-nek, ezt az adóhatóság át is utalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számlájára - olvasható a Világgazdaságban. A gyártók vitatják az OEP-től kapott, az adózás alapjául szolgáló adatok hitelességét, a tb viszont állítja: rendszerét auditálták. A hazaiak félnek, hogy a törvény miatt a külföldi cégek kibújnak majd az adózás alól. Az APEH szerint ugyanakkor a gyógyszer-forgalombahozatali engedély összes jogosultjának fizetnie kell.

A kincstári körbe tartozó hivatalok nagy rész nem tudja teljesíteni elektronikus járulékbevallási kötelezettségét, emiatt a foglalkoztatottak csaknem egynegyedének adatai hiányoznak az APEH-nyilvántartásból. - tudta meg a Napi Gazdaság. Az informatikusok próbálják kiküszöbölni a problémát, de az eredményesség alig néhány százalékpontot javul havonta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×