eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem segít az autópálya: hatalmas a tokaji átmenőforgalom

A Szerencsen épülő szalmatüzelésű erőmű tovább növeli majd a Tokajon áthaladó elviselhetetlen forgalmat - véli Tokaj polgármestere. Májer János az InfoRádiónak elmondta: a teherautósok és kamionosok nem használják a közelmúltban átadott M3-as autópályaszakaszt, mivel drága és messze is van.

Naponta 8 ezer jármű hajt át a tokaji hídon, ezek közül 2400 teherautó, 1500 pedig kamion - mondta az InfoRádiónak a város polgármestere.

Májer János szerint elviselhetetlen a forgalom, amely a világörökség részének választott város központjában, szűk utcákon halad keresztül. A 38-as út tulajdonképpen egy egyirányú utca, ahol képtelenek a gyalogosok közlekedni, a járművek miatt pedig tönkremennek a házak és a pincék.

Az autópálya sem segít

A szakértők korábban azzal számoltak, hogy ha átadják az M3-as autópálya Görbeházától Nyíregyházáig húzódó szakaszát, akkor a Tokajon áthaladó forgalom jelentősen csökken majd, a polgármester azonban kijelentette: nem történt változás.

Májer János úgy véli: a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozóknak eszük ágában sincs 150 kilométert kerülni, és még fizetni is az autópályadíjat, amikor a legrövidebb utat is választhatják, amely éppen Tokajon halad át.

A Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű csak ront majd a helyzeten, csak még nagyobb lesz a forgalom, ami már most is óriási, hiszen ősszel a szerencsi cukorgyárba a gazdák is Tokajon keresztül szállítják a cukorrépát a szabolcsi földekről - közölte a polgármester.

Elkerülő kellene

Májer János szerint bele kellene foglalni az országos területrendezési tervbe, hogy déli elkerülő szakasz épüljön a 38-as úton, amely Tokaj alatt viszi el a forgalmat, így tehermentesíti a hegyaljai világörökségi területet és néhány szabolcsi falut.

A polgármester elmondta: ő nem tilthatja ki a teherforgalmat Tokaj területéről, a főút ugyanis állami kezelésben van.

Hozzáfűzte: demonstrálni ugyan lehet, de mivel minden kétszámjegyű út mentén hasonló problémák jelentkeztek, emiatt nem fogják átépíteni a 38-as utat.

Mások is ezen az állásponton vannak

Ezt a véleményt osztja a Tokaj Reneszánsz Egyesület is. A szervezet vezetoje felhívta a figyelmet arra, hogy Szerencs közelében nincs megfelelő nyersanyag, így biztos, hogy Tokajon keresztül szállítják majd a szükséges szalmát. Az erőmű - bár megújuló energiafelhasználással működik -, a tokaji borvidékre is rossz hatással lehet - hívta fel a figyelmet Mészáros László.

Felvetődött az is, hogy az egyre nagyobb forgalom és a magas légszennyezettség miatt Tokaj elveszítheti a Világörökség címet.

A kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese szerint erről egyelőre nincs szó, Fejérdi Tamás szerint viszont az a kérdés jogos, hogy veszélyeztetettségi listára kerülhet-e a Tisza-parti település.

Az InfoRádió megkereste az erőmű megépítését engedélyező regionális környezetvédelmi felügyelőséget. A szervezet vezetője nem kívánt nyilatkozni, Pintér István közleményéből azonban kiderül, az erőmű korszerű, megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A hatóság azonban - mint írják - nem vehet alapul ipari vagy turisztikai szempontokat.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×