eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az idő szorít, de még nincs megegyezés a több-biztosítós rendszerről

Megrekedtek a koalíciós tárgyalások az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A következő egyeztetésnek, az egészségügyi miniszter közlése szerint nincs konkrét időpontja. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a kialakult helyzetet, az esetleges dilemmákat és a biztosítótársaságok álláspontját hétfőn délelőtt tárgyalja külön-külön az SZDSZ és az MSZP frakciója.

Nincs időpontja a hosszú hónapok óta tartó koalíciós egyeztetés újabb fordulójának. A felek az új egészségbiztosítási rendszerről tárgyaltak eddig a pártelnökök, frakcióvezetők, szakpolitikusok, szakértők, és legutóbb a nagyobb biztosítótársaságok jelenlétében.

A tárgyalások eredményességét jelentősen befolyásolja, hogy a koalíciós pártok markánsan képviselik saját elképzeléseiket, és bár azt kommunikálják, hogy a találkozók jó hangulatúak és konstruktívak, eddig mégsem tudtak megállapodni abban, hogy pontosan hány pénztár működjön, hány régió legyen a jövőben, mekkora legyen egy-egy régió ellátási területe, és azt is homály fedi egyelőre, hogy a verseny mennyire kapjon teret az új rendszerben.

Részleteket nem árultak el

A bizonytalanságot az is jelzi, hogy az egyeztetések után kiálló kormánypárti politikusok egyre kevesebb tájékoztatást adnak. Az egyik korábbi találkozón Kökény Mihály szocialista politikus meglepően visszafogottan nyilatkozott. Részleteket nem árult el, csak annyit mondott: sokat tanultak a biztosítótársaságok képviselőitől.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a héten arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a pártoknak külön-külön meg kell vitatniuk a javaslatokat. Az InfoRádió úgy tudja, ez hétfőn történhet meg, amikor is mindkét pártnak frakcióülése lesz.

Az SZDSZ politikusa azt megerősítette, hogy a kormány tervezi szerint 2009-től több-biztosítós, pontosabban többpénztáras modell érvényesül majd Magyarországon. A pénztárakban 51százalékos tulajdonnal az állam bír majd, a megmaradó 49 százalékot befektetők vagy az egészségbiztosításban jártas társaságok vehetik meg.

Ezek a pénztárak aztán januártól fél vagy egy évig versenghetnének az ügyfelekért, majd pedig elindulhatna a rendszer. A kormánypártoknak október elejéig kell megegyezniük, hogy az előzetes megállapodás szerint október 15-ig benyújthassák az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×