eur:
390.85
usd:
366.38
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Maffiózók és cyberbűnözők

A szervezett bűnözés is bekapcsolódott a cyberbűnözésbe. Az a céljuk, hogy pénzt szerezzenek vagy csaljanak ki a felhasználóktól úgy, hogy azok ne vegyék ezt észre.

Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója az InfoRádióban elmondta: mára kialakult egy vevői és egy szolgáltatói hálózat is a számítógépes bűnözésben.

Akik korábban bankot raboltak vagy kábítószerrel kereskedtek, rájöttek, hogy a cyberbűnözésben is hatalmas üzleti lehetőség van.

Hozzátette: manapság sokkal könnyebb 100 ezer emberből valamilyen módon kicsalni egyenként 1000 forintot, akár úgy is, hogy azt a megkárosított ne vegye észre, mint betörni egy bankba, és onnan elvinni 100 millió forintot.

A számítástechnikai bűnözésben pedig már mindennek megvan az ára.

Egy komolyabb spam-kampány például 1.500 dollárba kerül, ha pedig egyszerűen le akarjuk bénítani a célcsoport szerverét, hogy oda bejuthassunk, azért óránként 20 dollárt kell fizetni.

Elmondta azt is, hogy a naponta megjelenő új vírusok száma az utóbbi időben extrém módon megnőtt. Míg tavaly novemberig naponta 100-200 új vírussal kellett számolni, azóta napi 10-20 ezer jelenik meg.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×