eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb árhullám a Dunán

Jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajorországi szakaszán; ráadásul a megindult hóolvadás is tovább növeli a folyó vízmennyiségét. Göncz Benedek, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízkárelhárítási Osztályának főosztályvezető-helyettese szerint az újabb árhullám Budapesten már nem okoz vízszintemelkedést, de a rakpartokat csak a hétvégén nyitják meg. Várhatóan egy hét múlva szüntethető meg a Dunán a készültség, de a meteorológusok szerint Tisza vízgyűjtő területén is csapadékos idő lesz.

Újabb kisebb árhullám van a felső-dunai szakaszon, miután csapadék hullott a folyó bajorországi szakaszán, valamint megindult a hóolvadás is - közölte az InfoRádióval a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízkárelhárítási Osztályának főosztályvezető-helyettese.

Göncz Benedek kiemelte: a németországi és ausztriai szakaszokon egy-két métert emelkedett a Duna vízszintje, emiatt a Szigetköznél, Komáromnál és Esztergomnál lelassult az apadás.

Ugyanakkor ez az újabb árhullám Budapestnél már nem okoz komoly vízszintemelkedést, csak lassítja a levonulást, így várhatóan az árvízvédelmi készültséget sem kell emelni ezen a szakaszon - tette hozzá.

A főosztályvezető-helyettes szerint egy hét múlva szüntethető meg a készültség a Duna magyarországi szakaszain, ha nem lesz újabb csapadék.

Göncz Benedek kiemelte, hogy a meteorológusok szerint a Tisza vízgyűjtő területén is csapadékos idő lesz, így ott is lehet árhullám, de azt egyelőre nem tudni, hogy milyen fokú készültséget kell elrendelni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×