eur:
390.73
usd:
366.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mennyire veszélyes a donorok vére? - meglepő adatok

A Magyarországon ma alkalmazott ellenőrzési módszerrel a véradóktól levett vérről még akár ötven napig nem derül ki, hogy fertőzött-e például hepatitisszel vagy HIV-vírussal - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának laboratóriumi szakorvosa. Szendrei László hozzátette: egyetlen adag levett donorvérből négy-öt ember kaphat, gyógyszertári alapanyagként pedig akár ezer emberhez is eljuthat.

A jelenlegi hagyományos módszerekkel - ellenanyag-vizsgálatokkal, vagy antigén-kimutatással - kettő-hat hét alatt derül ki, hogy a véradóktól levett vér fertőzött-e - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának laboratóriumi szakorvosa.

Szendrei László hozzátette: így azok is megfertőződhetnek hepatitisszel vagy - nem is olyan ritkán - HIV-vírussal, akik megkapják a levett vért, vagy azt a készítményt, amelyet ebből a vérből állítottak elő.

Ha egyetlen adag fertőzött vér bekerül a vérellátó rendszerbe, abból négy-öt ember kaphat transzfúziót, míg, ha gyógyszergyári alapanyagként használják fel, akár ezer ember szervezetébe is bekerülhet - jelentette ki a Pécsi Tudományegyetem munkatársa.

Ötszázezer vérvételnél egy esetben találnak HIV-vel fertőzött mintát - közölte Szendrei László.

A vér fertőzöttségét úgynevezett nukleinsav alapú vizsgálattal is ki lehet mutatni, ennek segítségével egy milliliter vérben már néhány tíz vagy száz vírus jelenléte is érzékelhető - magyarázta a laboratóriumi szakorvos.

Hozzátette: ez a módszerrel akár öt-tíz nap alatt is ki lehet mutatni, milyen vírusok vannak jelen a levett vérben, vagyis sokkal gyorsabban, mint a hagyományos technológiák alkalmazásával.Nincs száz százalékos biztonság

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: olyan vizsgálati mód nem létezik, amely az ablakperiódust, annak az időnek a hosszát, amely alatt kiderül, hogy a vérben vannak-e fertőzések, nullára redukálná.

Miskovits Eszter közölte: az ablakperiódus minden vírusnál különböző; a HIV-nél 14-21 nap, a hepatitis B-vírusnál körülbelül egy hónap, míg a hepatits C-nél maximálisan 70 nap.

Hozzátette: az országos vérellátó az ablakperiódus ideje alatt is kiadja a véradóktól levett vért, mivel az európai standard csupán ellenanyag-vizsgálatot tesz kötelezővé.

Mint mondta, plazmánál, gyógyszergyári alapanyagnál már előfordult, hogy találtak fertőzöttet, ilyenkor a vérellátó értesíti azt a kórházat, ahol a donor vért adott. Nyolc év alatt mindössze három olyan eset volt, amikor hepatitis C-fertőzés nyomára bukkantak.

Nagyon drága

Huszonöt országban vezették be eddig a nukleinsav alapú vizsgálatot, amelynek magyarországi alkalmazása az összes véradót figyelembe véve évente körülbelül 1 milliárd 400 millió forintba kerülne - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

Miskovits Eszter hozzáfűzte: annak ellenére, hogy Magyarországon nagyon alacsony az átfertőződés, a cél, hogy itt is minél hamarabb bevezessék ezt az érzékenyebb ellenőrzési módszert.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×