eur:
389.01
usd:
361.34
bux:
68698.95
2024. május 7. kedd Gizella

Nincs egyezség a BKV-nál, marad a sztrájkveszély

Sem a béremelésről, sem a sztrájk idején nyújtandó minimális szolgáltatásokról nem alakult ki egyetértés a BKV és a szakszervezetek tárgyalásain.

A sztrájkbizottság elnöke, Földényi György elmondta: várhatóan nem marad el a szeptember 4-ére meghirdetett munkabeszüntetés, mivel továbbra sem kaptak semmilyen ajánlatot és egyik kérdésben sem közeledtek az álláspontok.

A közlekedési társaság kommunikációs igazgatója arról beszélt: a sztrájk esetére ragaszkodnak ahhoz, hogy a budapestiek a vállalat szolgáltatásait legalább 80 százalékos mértékben használhassák, míg az érdekképviseletek továbbra is csak a teljes leállással értenek egyet.

Jogszerűtlen vagy sem?

A közlekedési vállalat hirdetésére - amelyben buszvezetőket kerestek - eddig mintegy százötven ember jelentkezett, ők, ha mindenki megfelelne a vizsgán, a sofőrök 10 százalékát pótolhatják - mondta Regőczi Miklós.

A kommunikációs igazgató közölte: a sztrájktörvény nem tiltja, hogy alkalmi munkavállalóként alkalmazzanak alkalmi munkavállalókat.

A BKV kommunikációs igazgatója szerint a Munka törvénykönyve csak annyit köt ki, hogy munkaerő-kölcsönzéssel nem lehet sofőröket munkába állítani - vagyis a közlekedési vállalat nem állíthat oda a Volánbuszhoz azt kérve, hogy a cég adjon sofőröket, egyénileg azonban megegyezhet velük.

A tárgyalások kedden folytatódnak. Erre az évre a BKV vezetése havonta és dolgozónként 15 ezer forintos béremelést ajánl; ezzel szemben az érdekképviseletek még további hat százalékos bérfejlesztésre tartanak igényt.

Regőczi Miklós hozzáfűzte: a BKV szeretne több jövedelmet adni dolgozóinak, az üzleti terv keretei miatt erre azonban leginkább adómentes formában van lehetőség, így az adómentes juttatások mértékét növelnék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×