eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Klímaváltozás, vegyszerek, mobilok: a pusztító hármas?

Kritikus mértékben halnak ki a magyarországi méhcsaládok; a méhészek és a tudósok tanácstalanul állnak az ijesztő jelenség előtt - mondta az InfoRádiónak Nagyernyei Attila méhészeti szaktanácsadó. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei elnöke szerint néhány országrészben már a méhcsaládok fele kipusztult, emiatt a megtermelt méz mennyisége is jóval kisebb lesz a vártnál. Az ok valószínűleg a felborult időjárási rend, a növények vegyszerezése, a mobiltelefonok elterjedése - vagy ez mind együtt.

Jelentős mértékben pusztulnak a magyarországi méhcsaládok - mondta az InfoRádiónak Nagyernyei Attila méhészeti szaktanácsadó.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei elnöke kifejtette, hogy egyes méhészetekben a méhcsaládok fele elpusztult, emiatt pedig a megtermelt méz is kevesebb lesz.

A méhcsaládok pusztulásának oka ismeretlen a méhészek előtt is - emelte ki Nagyernyei Attila.

A méhészeti tanácsadó közölte: a felborult időjárási rend miatt korábban virágoznak egyes növények, de a vegyszerek és a mobiltelefonok is megzavarhatták a méhek tájékozódását.

A méhek immunrendszere legyengült, emiatt fogékonyabbak egyes betegségekre, és nem tűrik olyan jól a környezeti tényezők változását, mint korábban - tette hozzá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei elnöke.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×