eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ezentúl a kormány ígéreteinek hatásait is vizsgálja az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék a jövőben azt is vizsgálja majd, hogy a kormány ígéretei hogyan viszonyulnak a konvergenciaprogramhoz, vagy, hogy milyen realitásalapjuk van - mondta a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Állami Számvevőszék ezentúl nemcsak a költségvetés készítésének folyamatát és kockázatait vizsgálja majd, hanem a gazdaság vitelét, az inflációt, a bérkiáramlást, és a különböző ígéretek hatásait is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet elnöke.

Kovács Árpád hozzátette: ezekről a kérdésekről tanulmányt készítenek, amelynek segítségével megpróbálják bemutatni a parlamentnek az egyes lépések következményeit, valamint, hogy ezek hogyan viszonyulnak a konvergenciaprogramhoz és a realitásokhoz.

Kontrollszerepben

Az ÁSZ-nak jelenleg annyi a feladata, hogy véleményezze a költségvetés megalapozottságát. Ezt lehet úgy értelmezni, hogy a minisztériumokban elkészített számításokat vizsgálják át és minősítik annak alapján, hogy megfelelnek-e a kormány központilag kiadott normatíváinak - közölte a szervezet elnöke.

A másik, hogy a költségvetést a gazdaságpolitika és az államháztartás-politika összefüggésrendszerébe helyezve a kormány elképzeléseit minősíti a számvevőszék - fűzte hozzá Kovács Árpád.

Az Állami Számvevőszék elnöke elmondta: ez utóbbival kontroll jönne létre afölött, hogy mindannak, amit a parlamentben benyújtanak, megvan-e a megfelelő, megnyugtató háttere.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×