eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Európa népessége csökken, Afrikáé növekszik

A világon átlagosan 2,6 az egy nőre jutó gyermekek száma. Az átlaghoz képest azonban hatalmas különbségek vannak az egyes kontinensek között. Míg Afrikában több mint 4 gyermek jut egy nőre, addig Európában a kettőt sem éri el ez az arány - mondta el a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének igazgatója.

Ahhoz, hogy egy társadalom lélekszáma ne csökkenjen, a nőknek átlagosan 2,1 gyermeket kell szülniük - mondta az InfoRádióban Spéder Zsolt.

A Föld egészét nézve ez a szám jelenleg 2,6, azonban az adatok igen eltérnek az alapján, hogy mely kontinenst vesszük szemügyre.

Afrikában például 4,6 az átlag, de van olyan ország, ahol meghaladja a hetet, míg Európában 1,4.

Olaszország hátul kullog

Az öreg kontinensen is elég nagy a szórás: a szaporulat Olaszországban a legalacsonyabb, 1,1 az érték, míg arányaiban a legtöbb gyermek Izlandon születik. Itt egy anyára 1,9 gyermek jut.

Mint Európa egészére, Magyarországra is jellemző a népességcsökkenés. Ennek mértéke az idei év első felében arányaiban nagyobb volt, mint tavaly. A KSH intézetének igazgatója szerint ennek egyik legfőbb oka az, hogy instabilak a párkapcsolatok.

Házasság helyett élettársi kapcsolat

Egyre elterjedtebbek az élettársi kapcsolatok, ezek pedig általában nem olyan tartósak, mint a házasságok. Gyermeket is később vállalnak azok, akik élettársi kapcsolatban élnek.

Spéder Zsolt szerint a magyar társadalom többsége házasságpárti, mivel a magyarok szeretik a tradíciókat. Ugyanakkor praktikusak is, azaz csak akkor kötnek házasságot, ha az egzisztenciájuk már rendben van. Ez pedig manapság egy nehezen teljesíthető feltétel.

Elmondta azt is: Magyarországon a gyermekek 30-35 százaléka jelenleg házasságon kívül születik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×